Първият апитерапевтичен пчелин, който използва лечебната сила на пчелния шум, отвори врати в окръг Муреш, Румъния. С помощта на европейски средства пчеларят Василе Нашка реализира своя проект, който се радва на популярност зад граница, информира Agrointel.ro.

Брад Пит зарязва актьорството, за да стане пчелар

Пчелите са прекрасни същества и отдавна са неизменна част от човешкия живот. Когато живеят в кошера, чрез движенията на крилата си те издават шум с определена честота, която е много успокояваща за човека. Мнозина я сравняват с честотата на шума от делфините, казва Нашка и допълва, че пчелният шум успокоява и действа благоприятно върху слуха.

"Ние го възприемаме на нивото на съзнанието и това може да ни помогне да подобрим слуха си", смята Василе Нашка.

Сеансите се провеждат сред природата, където пчелите се чувстват най-добре. Всеки желаещ може да бъде настанен на легло, до което се намират непосредствено четири хоризонтални кошера, поставени в колиба. Към шума от пчелите се добавя и характерната интензивна миризма на мед, восък и прополис.

Може да записвате звука, но не е същото като естествената среда. В момента, в който някой влезе в апитерапевтичен пчелин, очаква го много, много специално изживяване. От една страна, е шумът, а от друга – ароматът на колибата, който е приятен, силен и полезен за тялото, казва още Нашка.

Методът, който е много популярен в Словения в момента, отпуска, стимулира нервната система и активира слуховите центрове. Препоръчва се за хора, които страдат от загуба на слуха, депресия, мигрена, стрес или умора.

Терапията с пчелен шум не е по силите за всички, трябва да се извършва от пчелар, по препоръка на специалист. Тя е популярна още в Австрия, Германия и Украйна.

Словенците са тези, които превърнаха апитерапията в марка на страната. Там тя активно се рекламира. Там се практикува един вид пчеларски туризъм.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти: Пчелна отрова убива коронавируса

Прокуратурата се самосезира за отровените пчели

Пчелар: Годината ще е кризисна