Прокуратурата се самосезира за отровените пчели в Плевенско. Апелативният орган във Велико Търново ще проведе служебен контрол по сигналите за подмор, съобщи БТА.

ЕК: Могат да се отнемат субсидии за забранени пестициди

На Окръжната прокуратура в Плевен е възложено да извърши проверка на всички преписки, по които е отказано да се образува досъдебно производство. Това са жалби от 2018 г. досега, в които стопани от Плевенско алармират за отровени пчелни семейства.

От своя страна, Апелативната прокуратура във Велико Търново ще провери и постановленията на Окръжната прокуратура в Плевен, с които са били потвърдени отказите да се образува досъдебно производство по установени случаи на отравяния.

Органите се самосезираха за повторните проверки на сигналите след излъченото разследване на журналистката Валя Ахчиева за отравянето на пчелите, което стигна и до Брюксел. В материала като евентуално свързана с бедствието се посочва зърнопроизводителната компания “Октопод инвест холдинг“. Холдингът, чрез подопечните си фирми, е и най-големият получател на субсидии в България по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) - в размер на 11 млн. евро за 2019 г.

Говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио заяви нееднозначно, че при доказана употреба на забранени пестициди могат да бъдат отнемани субсидии на нарушителите. С това той на практика обори предишни твърдения на министъра на земеделието Десислава Танева, че за отравяне на пчели не могат да се спират плащания за подпомагане на земеделците, тъй като това са европейски средства и правилата за разпределянето им не се пишат в България. Тогава тя заяви, че и преди от ведомството са опитвали да прилагат регулация за спиране на субсидии, но не са успявали.