Интересно изследване с пчелна отрова, проведено в Ухан, епицентъра на коронавируса в Китай, дава надежда за справяне със заболяването. В хода му са изследвани 5115 пчелари. Нито един от тях не се е разболял от COVID-19, информира „Телеграф“, позовавайки се на публикация в научното списание „Токсикон“.

Пчелар: Годината ще е кризисна

Величината на откритието е сходна на откриването на ваксина срещу едрата шарка, казва д-р Вей Ян. Китайският специалист е обсъдил още през април доклада с колеги от цял свят. Подобни резултати са потвърдени и в други държави. Д-р Ян призовава изследването на въздействието на пчелната отрова да продължи и занапред. Самото лечение се осъществява с приемането на дозирана пчелна отрова под лекарско наблюдение.  

В подкрепа на ефективността на пчелната отрова се изказа наскоро и българският лекар д-р Пламен Енчев. Той потвърди, че терапията трябва да се осъществява задължително под лекарско наблюдение, а не като самолечение.

Междувременно бе оповестено, че в Ухан петима апитерапевти имат навика да приемат дози пчелна отрова, за да поддържат здравословното си състояние. Подобряване на здравето има и при 121 пациенти, наблюдавани в местната клиника по апитерапия.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Топ 3 на страните с най-голям спад на продажбите на пестициди

Байер плаща 11 млрд. долара заради съмнителен хербицид

Прокуратурата се самосезира за отровените пчели