Работата на животновъда никога на свършва. Тя изисква всеотдайност и много грижа. Именно затова за овцевъда лятна почивка няма. Докато мнозина се ориентират към плажовете, той остава редом до животните. Точно такъв е начинът на живот на Гица Чобанул, един от най-популярните овцевъди в Румъния, пише Agrointel. 

От едно магаре до ферма с 400 овце и кози, мандра и собствен бранд продукти

Гица Чобанул, или Георге Данулециу, както е истинското му име, е един от пастирите, които се посвещават изцяло на фермата си. Той притежава 1500-1600 овце и не може да си позволи лукса да отиде на почивка още поне няколко месеца. Овцевъдството е дейност, от която никога не си почивате, затова тези, които се занимават с отглеждането на овце, знаят колко внимание трябва да се отделя на животните. Малко работници в животновъдството си позволяват почивка за себе си или за семействата си, така че отпуските или не съществуват, или се забавят.

38-годишният Данулециу става популярен през 2013 г. Тогава той участва в рекламен клип на компания за мобилни телефони. Сега пастирът има натоварена програма в кошарата. Планира да се отдаде на заслужена почивка чак през есента. 

Имаме общо 1500 – 1600 овце. По принцип аз се грижа за тях, а съпругата се занимава с правенето на сирене. Пазим традицията, която предаваме от баща на син. Чувал съм всякакви хора, като кметове, които се хвалят, че имат овце... това не са истински овчари, ние сме истински овчари, защото това е всичко, което правим, и това научихме от нашите родители. Това е наследство от баща на син, казва Георге. 

Със съпругата му Андреа са заедно вече над 10 години. Имат две деца, заради които работят много, за да не им липсва нищо. 

През лятото винаги сме на работа. Имаме повече свободно време през зимата. Може да искаме почивка сега, но не е възможно. Вече нямаме хора, с които да работим, защото те не обичат работа да работят, така че оставаме само ние двамата и това е всичко. Ще излезем на почивка от октомври нататък, в момента сме заети с работа, отбелязва овцевъдът. 

Георге признава, че му е трудно да се разделя задълго със стадото. Проблемите могат да възникнат за една нощ. Тази година например крадци нападат фермата и открадват 9 овце.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще решим ли проблема с вносното месо?

Спасиха 40 овце, затворени в апартамент, опериращ като кланица

Симеон Караколев: С нетърпение чакам да видя обединение на агрохранителната верига