Защо в България се работи с вносно месо? Отговорът на този въпрос даде наскоро земеделският министър Кирил Вътев - защото през последните години бяха насърчавани всички фермери да изграждат прифермерски кланици, което е обратното на правилното, смята той.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

„По мое мнение е нужно да имаме по една голяма кланица в Северна и Южна България, които да продават месо, а не каркаси. Докато мощните кланици от Сърбия и Румъния нататък продават месо, позиции, нужни на месопреработвателите, тук ние няма откъде да си купим нужните позиции. Купуваме цели животни, което не е ефективно”, обясни земеделският министър.

Част от фермери и организации обаче не са съгласни с тази визия.

“През 2019 г. ни костваше много да успеем да защитим създаването и прилагане на държавната помощ за кланиците. Идеята на мярката и тогава, и сега е да подпомага най-вече малките фермерите, както и да скъси веригата на доставки, като се избегнат прекупвачите.

След няколко години прилагане на тази помощ виждаме нейните позитиви и това, че тя наистина работи и е в помощ на фермерите. 

Тотално погрешно е според мен да се обособят единствено две големи кланици в Северна и в Южна България”, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Симеон Караколев: По същата логика две мандри ще решат ли проблема с млекопреработката и поощряване на купуване на българско мляко?!

По думите на Караколев държавната помощ за кланиците беше част от решението за предлагане на нормална цена на потребителите и скъсяване на веригата през 2020, 2021 и 2022 г.

Подпомагане получаваха кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те изкупуваха живи агнета и ярета от фермерите и извършваха клането на животните. 

В България има действащи над 60 кланици за дребни преживни животни, които са допустими като бенефициенти по мярката.

Помощта

Към момента държавната помощ изглежда по следния начин - подпомагането се насочва към малките и средни фермери, чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо се реализира на територията на цялата страна. 

Единичната ставка е в размер на 10 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането, кланицата следва да е купила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 7,50 лв./кг. живо тегло без ДДС.