Брутната продукция от месо се повишава с 23% на годишна база до 1,19 млрд. лв. Основна причина са повишените цени при всички видове меса, сочат прогнозни данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2022 г.

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

По отношение на физическия обем растеж има при производството на свинско месо с 4,6% спрямо 2021 г. При пилешкото и говеждото месо обаче се очертава намаление, съответно с 1,7% и с 1,9%, изчисляват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) в своя месечен бюлетин.

Телешко месо

 

Отчетената от НСИ изкупна цена на живи телета през третото тримесечие на 2022 г. е 3799 лв./тон, като ръстът спрямо година по-рано е 22%. Поскъпването на говеждото месо на едро е с около 40% през 2022 г., съпоставено с 2021 г. Това е най-голямото увеличение от всички меса.

До октомври 2022 г. в промишлени условия са заклани 27,3 хил. говеда (+2,1% на годишна база), от които 3,18 хил. телета (-14%), 18,3 хил. юници и крави (+11%) и 5,8 хил. други говеда (-11%). Заради по-големия брой заклани животни спрямо година по-рано произведеното количество говеждо и телешко месо в кланиците нараства до 5,65 хил. тона (+5,4%). Това се дължи и на съкращение на стадото, което е надолу с около 6%.

Свинско месо

 

Устойчив растеж се наблюдава и при цените на изкупуване на младите прасета – от 4005 лв./тон през първите три месеца на 2022 г. до 5664 лв./тон през третото тримесечие. Увеличението на цените в края на периода е с 42,7% на годишна база. 

Средногодишната цена на трупно свинско месо от кланиците се изчислява на малко над 4 лв./кг, като свинското месо е с най-висока цена за последните два месеца в ЕС.

Агнешко месо

 

По-високите разходи за производството води до покачване на изкупните цени на агнетата. Данните за третото тримесечие на 2022 г. и 2021 г. показват ръст от 19% – от 5,4 лв./кг до 6,5 лв./кг.

Пилешко месо

 

Изкупните цени на бройлерите са се покачили с 34% от 1,84 лв./кг до 2,46 лв./кг, сочи статистиката за третото тримесечие на миналата година. Произведеното в кланиците месо от бройлери за първите десет месеца на 2022 г. е 75,6 хил. тона. Увеличението спрямо година по-рано е само с 0,2%, но при по-малък брой на закланите птици.

Биологично производство

 

Делът на биологичното животновъдство остава сравнително малък в целия животновъден сектор в ЕС, показват официалните данни на ЕК от доклада Organic Farmng in the EU. Относителният дял на отглежданите биоживотни в общия брой на поголовието в стадата е най-висок при овцете и козите – 7,2%, 6% при едрия рогат добитък, 3,6% при свинете и 1% при домашните птици.