Стопаните на изтровените пчели в Плевенска област смятат да сезират прокуратурата за поредното бедствие, което ги сполетя в последните дни. Това каза за Агри.БГ Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

БАБХ: Спешни проверки за пръскане с химикали, които убиват пчелите

Според пчеларите, виновник за бедствието е голяма зърнопроизводителна фирма от района, която разполага с масиви в цяла Плевенска област.

"Искаме да сезираме и прокуратурата, тъй като надали има друго престъпление в България, което да се извършва на толкова голяма територия - на хиляди декари. Извършва се без предупреждение, че ще има вреда. Освен това се пръска целия ден - а с инсектицид е разрешено само след залез слънце, до 10:00 часа сутринта", обяснява Станчев.

От Съюза ще настояват пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да организира комисия, която да разследва случая.

Изтравянията в Плевенско обаче не са изолирани. Сигнали идват и от Бургас, Варна, Шумен и други места, според Станчев. Затова стопаните от цялата страна ще поискат от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) да бъде приложена схемата за кръстосано съответствие. Според нея, ако бъде установено нарушение от даден земеделец, може да му се отнеме част от или цялата субсидия.

Бедствието в Плевенско е засегнало 20 села.

"Заключението от комисията тези дни е, че 70% от летящата пчела е загубена. В селата, в които има натравяне, всички пчелни семейства са засегнати, всички пчелини. В едно село има приблизително между 500 и 1000 пчелни семейства. При 20 села, това са поне 20 000 пчелни семейства. Това са 1/3 от пчелните семейства на Плевенска област, те са 60 000 общо", коментира още Юлиян Станчев.

В момента цъфти акацията и има прекрасни условия за събиране на нектар. Акациевият мед е най-скъпият, който произвеждат пчеларите от района, а тази година, заради топлото и сухо време, са очаквали много добър добив. Но тогава се случва бедствието.

Земеделците, които обработват земята, са длъжни да съобщят преди пръскане с инсектицид. В уведомителните писма на фирмата, която пчеларите сочат като виновник обаче, се съобщава само за пръскане с хербицид. Тя е влязла и в друго нарушение, смята Станчев. Използвала е препаратите при силен вятър, чиято скорост надвишава допустимите при обработка 5 м/сек. Това е разнесло отровите на голямо разстояние от обработваните блокове.

"На 3-4 километра от нивите са намерени умрели животни - гущери, таралежи, язовци, змии. Хора, които са вървяли след редосеялката са видели умиращи насекоми", твърди Станчев.

КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Според Димитър Чочев, един от пострадалите пчелари от района, проблемът е по-сложен. Щетите не са причинени от пръскачките, за които фирмата има задължение да съобщава и да спазва условията на наредбата за опазване на пчелите.

"Дойдоха да сеят царевица в блоковете. Отидох до пчелина след сеялките - пръскачките още не бяха дошли. Пред кошерите имаше килими с умрели пчели. Не са умрели кошерите, но са унищожени и ще трябва да се възстановяват дълго време", разказва Чочев.

Според него проблемът е в сеялките - те вкарват препарати под налягане в почвата - прилепители, които са сладки и привличат бръмбарите и най-вероятно и пчелите. Получават се и силни отровни изпарения, защото фирмата е закъсняла със сеитбата и температурите вече са твърде високи. Това направо убива пчелите.

Наредба 13 забранява пръскането, не сеялките, според Чочев. Проблемът не е в тази фирма, нито в пчеларите. Проблемът е на държавно ниво и държавата е тази, която трябва да вземе мерки, смята той.

"Нещата са прости - влизаш в нивата, взимаш проби, доказваш наличието на тези забранени отрови от  сеялките през деня. Това е цялата област, това влиза и в подпочвените води. Държавата трябва да вземе мерки, защото ние сме безсилни - те ни унищожават, разсипват ни бизнеса", предупреждава Чочев.

Случилото се в Плевенско не е за първи път. Проблемите със зърнопроизводителната фирма продължават вече няколко години. Миналата година пробите установяват три различни инсектицида, единият от които - хлорпирифос, който е забранен. Това изрично показва, че е използван инсектицид, а не е съобщено, обяснява председателят на Областния пчеларски съюз Юлиян Станчев.

Срещу нарушителите през последните години има заведени три дела, съставен е и акт, който е оспорван от фирмата и не е платен все още. Делата също водят до задънена улица.

"Много години сме настоявали да се криминализират тези престъпления. Тогава нещата биха се променили. Интересували сме се как е в други страни - Полша, Франция - там отрявания няма. Спазват се правилата", казва още Станчев.

КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПЧЕЛАРИТЕ?

Пчеларите трябва да подадат молба за свикване на комисия, която да вземе проби от растенията и от телата на загиналите пчели. Двете проби за анализ обаче струват около 800 лв., което не е по силите на стопаните и много от тях се отказват, обяснява Юлиян Станчев. След това комисията оценява каква част от пчелите са засегнати.

Пострадалите стопани обмислят да подадат жалби в съда.

"Аз всяка година страдам по малко и досега все си мълча - уж се разбират, уж променят закони и все си мисля - нещата ще се оправят. Но те не се оправят. Ще се съберем всички пчелари и ще подадем обща жалба. Но администрацията действа бавно и реално е недоказуемо и всички тези усилия са напразни", споделя Чочев.

Плевенска област е един от най-силните пчеларски райони. А сега голяма част от летящите пчели са поразени. Остават само младите, в кошера, които не летят. Това означава, че стопанската година да пчеларите е приключила, обяснява Юлиян Станчев. Сега няма да бъде събран ценен нектар като храна за зимата, а пчелите трудно ще се възстановят до следващата основна паша - слънчоглед и ливадна паша.

400-500 семейства остават без доход. Някои от тях работята по програми, имат сключени договори и няма да могат да ги изпълнят, допълва той.

Мор на пчели в Плевенско – за четвърта година подред

Междувременно в социалните мрежи засегнатите стопани качват потресаващи снимки на купища измрели пчели. На една от тях, Момчил Карабулев от с. Дебово е напълнил буркани с трупове на пчели, като я е озаглавил лаконично "Акация 2020".

Агри.БГ отправи запитване до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за предприетите действия във връзка с изтровените пчели в Плевенско. Следете ни за повече информация по темата.