Диалогът между животновъди и държавната администрация не винаги тече плавно, но има все по-голямо желание и от двете страни проблемите да се обсъждат и решават. 

Бариерите пред износа на родни животни

Пореден пример за това беше годишната среща на овцевъди и козевъди, на която присъстваха доста експерти от ресорното министерство. Сред тях беше и земеделският зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, когото потърсихме за кратък обзор на изминаващата 2019 г.

„Голяма част от годината беше сушава. Не можаха да се използват пълноценно пасищата. От друга страна, за свиневъдството годината беше неблагоприятна по отношение на Африканската чума. Така че трудна беше годината и искрено се надявам, че следващата година ще е малко по-благоприятна. 

А имаме и основание за това, защото всички мерки, които коментирахме с животновъдите, са именно да направят нашето животновъдство малко по-стабилно, по-устойчиво и по-конкурентоспособно. Всички тези мерки са в голяма степен насочени към малките, по-дребните и уязвими животновъди“, коментира доц. Иванов.

Какво се случи през изминаващата 2019 г. и какво остана недовършено?

„Сигурно доста неща не сме успели да свършим, но на мен по-скоро ми се иска да обърнем внимание на това, което свършихме през това време. Ето, успяхме да пуснем три нови мерки. Едната е за минимандри, които дават възможност особено на стопаните в планинските райони, където има трудност в изкупуване на млякото, да се сдружат или да си направят собствено производство, което да предлагат директно от фермите. 

Втората група от мерки касае кланиците, а третата – доилни агрегати, танкове за охлаждане на млякото, цистерни. Тези мерки са абсолютно навременни и наложителни“, убеден е земеделският зам.-министър.

Какво ново да очакват стопаните през 2020 г.?

„Подготвяме три законопроекта. Първият е Законът за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Видяха се доста проблеми в системата на здравеопазване на животните по време на епизоoтиите, като чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете. Няма как да останем безучастни. 

Другите два са Законът за храните и Законът за агро-хранителната верига. В самото законодателство в тази област влязоха няколко нови регламента, които ще въведем с тези законопроекти, и съответно санкциите при неизпълнението им, както и новите механизми за контрол. 

Така че предстоят много и интензивни неща. Да не говорим в международен план борбата за Общата селскостопанска политика, където не всичко върви по мед и масло между държавите членки и ние ще устояваме с всички сили и средства нашите позиции“, категоричен е експертът. 

Какво да донесе новата 2020 г. на фермерите?

„На фермерите да пожелаем да не се отказват от фермерството. Да бъдат здрави, това е на първо място, и да имат по-успешен бизнес през новата година“, каза за финал доц. д-р Янко Иванов.