Обезщетение по смисъла на закона засегнатите стопани няма да получат. Ние търсим финансова помощ по de minimis, т.е. да ги подпомогнем малко финансово. Но те трябва да знаят, че все пак това не е обезщетение по смисъла на закона, защото то се прилага само за регистрирани стопани, поясни зам.-министърът на земеделието Янко Иванов за Нова ТВ.

Заграждат 20-километрови зони заради африканската чума

Относно нелицеприятните мерки с унищожаването на всички възприемчиви животни около огнищата, експертът коментира следното:

„Това не е някаква наша приумица. Това са международно утвърдени мерки. Друг начин няма. Тази болест засяга имунната система и затова няма и ваксина срещу нея. Това не е класическата чума, която стопаните познават. Затова искам да апелирам: „Хора, спазвайте правилата, иначе няма да се отървем от тази болест,“ убеден е специалистът.

Иванов припомни какви са правилата за биосигурност, които трябва да се спазват от всички свиневъди.

„В индустриалните ферми има пропускателен режим, черно-бели зони, специално изискване към облеклата. Хората, които работят там, не трябва да гледат животни в собствените си дворове, да не са ловци, да не ходят в гората за гъби и билки. Има строги изисквания, за да може да увардим нашето поголовие. Иначе не ни чака нищо добро“, опасява се експертът.

Зам.-министърът е убеден, че резултатите няма как да се получат отведнъж. Безспорно човешкият фактор е водещ и заразата се пренася по всички възможни начини. 

„Ние не можем да сложим по един инспектор към всяка кочина, където се отглеждат прасета. Самият факт, че чумата прескача от Плевен в Созопол, вече говори, че месо се изнася по незнайни пътища. Мерките са пропорционални на усложняващата се епизоотична обстановка. Можем още много да направим. Има опасност да се разширяват зоните, където се евтаназират животните“, твърди Иванов.

По думите му епизоотичната обстановка допълнително се напряга от факта, че за последните три години в България не може да се постигне планираният отстрел на диви свине. 

„Нормално има годишен отстрел, който възлиза на 40-60% от популацията на дивите животни. Сега, заради АЧС, трябва да ги редуцираме още повече. Има норми от около 0,3 на кв. км за диво прасе, за да може да не се поддържа инфекцията в района“, пояснява Иванов. 

Относно рокадите в Държавен фонд „Земеделие“ миналата седмица земеделският зам.-министър коментира, че нездравите интереси предизвикват тези апетити във Фонда.

„Няма криза, която да не може да бъде овладяна. Нормално е, след като са установени такива нарушения, да има и последващи мерки. Достатъчно добър имидж има нашата агенция и министерство, за да му повлияят тези трусове. След като се идентифицира проблемът и се вземе решение как да се действа, няма да има по-нататък проблеми,“ убеден е Янко Иванов.