"Това беше един полезен протест, изказахме гражданското си мнение като работещи хора. Беше ни дадено да протестираме, бяхме чути и продължаваме“, така коментира пред bTV отминалите земеделски протести Венцислав Узунов.

Четете още: Проверка: Защо е внасян скъп украински слънчоглед, докато българският стои в складовете?

 

Според него „протестите са шанс да си изкажем гражданското мнение, а не за да ни гледат като терористи“.

Фермерът уточни, че протестът временно е спрял, но ако не се случат обещаните неща, той ще продължи. „Това беше една битка, но войната продължава“, категоричен е Узунов. От неговото стопанство също са протестирали, техен трактор е преминал цяла България, за да покажат, че не са съгласни с това, което се случва в родното земеделие.

„Бенлита и Майбаси нямаше на полето край София, тези няколко фирми не присъстваха на протестите“, каза още Узунов. За него „субсидиите са едно необходимо зло, което позволява на земеделските производители да плащат рентата“.

От думите му стана ясно още, че никой от земеделските производители, ангажирани в зърнопроизводството, няма нищо против да се лимитират субсидиите на няколкото фирми, които получават големите хапки от Европейския съюз в размер на милиони.

„Нека се лимитира субсидията, от години се говори, че трябва да се направи до 100 000 евро на стопанство, но трябва да има политическа воля за това нещо“, смята Венцислав Узунов, който е загърбил успешен бизнес в сферата на счетоводството, за да нагази в калта и да развива земеделие

Венцислав Узунов: Магията на земеделието ме накара да се захвана с тази работа, хора които са се докоснали до земята, после друга работа не ги влече 

В момента в неговото стопанство има над 500 крави-майки, телета, бикове, над 150 овце, 20 000 дка земеделска земя със зърнени култури, 207 дка винени лозя. 

За Узунов проблемът не е в Украйна. Проблемът е наслагван с години, и за да се реши се иска добра воля от всички браншове, както и държавна политика и стратегия.

„Дали ще се случат нещата – не съм оптимист, именно затова трябва да сме подготвени да се борим този път до край. Ако не спечелим тази битка и за земеделието ще си говорим в минало време“, категоричен е Венцислав Узунов, който е в безкрайна кампания в момента и очаква следващият му почивен ден да бъде по Коледа.