Земеделски стопани от общините Балчик и Генерал Тошево могат да кандидатстват с проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Това обяви Местната инициативна група, която стартира прием на проектни предложения, чиято цел е да подкрепи повишаване на конкурентоспособността на земеделието на територията на общините Балчик и Генерал Тошево.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Общият бюджет на процедурата е 221 465,46 лв., като размерът на безвъзмездната финансова помощ за проект е от 5 000 евро до 45 000 евро. Процентът на финансиране е 50 на сто от общия размер на допустимите разходи.

С 10 % повече могат да получат младите земеделски стопани. Колективните инвестиционни проекти, представени от юридически лица, включващи от 6 до 10 земеделски стопани, също ще бъдат финансирани с 60 % от общия одобрен размер на допустимите разходи.

Ако броят на фермерите юридически лица надхвърли 10, то тогава процентът на подпомагане се увеличава на 70. Също с толкова ще бъдат подкрепени групи или организации на производители. 

По подмярката ще се приемат проекти на земеделци, чието стопанство е със стандартен производствен обем над 8 000 евро. За колективни инвестиции могат да кандидатстват и юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица.

Допустимите дейности са за внедряване на нови продукти, процеси и технологии или обновяване на наличните производствени активи. Тук са включени дейности като опазване на компонентите на околната среда, намаляване на вредните емисии и отпадъци, повишаване на енергийната ефективност, както и осигуряване на възможностите за производство на биологични земеделски продукти и др. Приоритетно ще се подпомагат проекти с инвестиции в секторите "Плодове и зеленчуци", „Животновъдство” „Етеричномаслени и медицински култури" или проекти с комбинация от инвестиции и дейности изцяло в тези сектори.
Пчеларите също могат да се включат с инвестиционни намерения. Със средства по подмярката те могат да си закупят съоръжения, прикачен инвентар за пчеларство и съответно оборудване, необходимо за производството на мед и продукти, както и за развъждане на пчели-майки.

Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа на 13 май 2022 г. Проектните предложения се подават по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване с използването на квалифициран електронен подпис в ИСУН.