ДФЗ търси от къщите за гости 43 млн. лв., но до момента е успял да събере едва 3,6 млн. лв. Нищо не е взето и няма да бъде върнато, защото издадените от ДФЗ актове са негодни, оспорват се и падат в съда. Ще останем с едно чувство на наглост и безнаказаност от този скандал, заяви разследващият журналист Атанас Чобанов за националното радио.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

По негови данни финансираните проекти за къщи за гости по ПРСР са 738 на обща стойност от над 200 млн. лв. Тези, които се проверяват, са 247 за 107 млн. лв. Установени са редица нередности, като неизпълнен бизнес план, без нает персонал, не са работили като такива и др. Въпреки че има и много други в нарушение, те са освободени от санкции, тъй като е изтекъл 5-годишният период за проверка.

„Къщите за гости са като една емблема за злоупотреби с европейски средства. Вместо развитие на селски туризъм в повечето случаи имаме луксозна вила с басейн“, коментира Чобанов. 

По думите му има няколко „дребни риби“, срещу които Прокуратурата е успяла да внесе обвинителен акт, но по останалите случаи, които са политически обвързани с кметове, бивши шефове на служби, партийни лидери, нищо не се прави.

„Само в село Борино има пет къщи за гости, свързани с политически лидер от ДПС. Оказа се, че те изобщо не са били обект на проверка“, казва Чобанов.

Той се възмущава и от това, че все още няма черен списък на лицата, които са злоупотребили с европейски средства и на които да се спрат и други подпомагания. Като пример отново посочва Борино, където едно такова лице гледа и крави, за което продължава да взема субсидии.

„Същото се случва в Унгария и Чехия, но в България нещата с тези къщи са много кокошкарски и видими. С европейски пари у нас са купувани още джипове, яхти. Кражбите са стряскащи и се виждат в докладите на ОЛАФ“, обяснява журналистът.

За съжаление, на развръзка не може да се разчита дори на Европейската прокуратура, тъй като тя няма мандат да разследва това, което се е случвало преди 2017 г. А повечето къщи за гости са разплатени преди това.

„Тук трябва да се намесят евродепутатите, които могат заедно с Комисията да променят мандата на Кьовеши, за се занимава и със случаи със злоупотреби, които са започнати преди 2017 г., но чиито плодове се консумират и в момента“, смята Чобанов.

Според него има начин да се предотвратят злоупотреби, още преди да са дадени от ДФЗ. Той даде за пример една полуавтоматична система, която свързва собствеността на фирмите и техните европроекти. По този начин може да се види дали има намесени политически лица или свързани бизнеси. 

„Много лесно могат да се предотвратят злоупотреби на ниво Разплащателни агенции, които преди да дадат парите, да установят дали има червен флаг за даден проект. Дали не е свързан с фирми, които вече са злоупотребявали“, категоричен е журналистът.  

Междувременно делегация от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент беше на посещение у нас. Очаква се съвсем скоро тя да представи резултатите от мисията си, в която евродепутатите проучиха твърденията за корупция и злоупотреба с обществени фондове.