От Българска аграрна камара (БАК) настояваме пред министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев да осигурят в държавния бюджет за тази година втория транш от средства  в размер на 213 млн. лв. за земеделските производители, за да бъдат компенсирани за загубите, които те търпят във връзка с последиците от войната в Украйна. Това каза за Агри.БГ председателят на УС на БАК Костадин Костадинов. 

Мярката за подпомагане на земеделските производители във връзка с войната в Украйна стартира през 2022 г. с бюджет от 426 млн. лева. 

До 9 юни  (т.е. - днес) бе обявено, че ще бъдат доизплатени първите 50% от „Помощта в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. 

На 28 април Фондът преведе 175 626 718 млн. лв. на 34 873 земеделски стопани с приключили административни проверки. Общият бюджет е 213 млн. лв., като остатъкът се очаква след допълнителния прием, който се проведе между 15 и 19 май.

Подпомагането представлява 50% от миналогодишния бюджет, в ситуация на приет Закон за удължаване на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Докъде е бюджетът на страната? 

С 201 гласа „За“ на първо четене в петък Парламентът единодушно прие да бъде удължен вече удължения стар бюджет от 2022 г. до приемането на редовен за тази година. Това се случва в последния момент, преди изтичането на 10 юни, утре, на срока на действие на сега действащия удължителен закон. Целта е да се гарантира стабилността на финансите и социалните плащания.

В четвъртък министърът на финансите Асен Василев пое ангажимент до 31 юли да бъде приет нов държавен бюджет с до 3% дефицит.