Мина вече месец, откакто представители на фермерски организации, от една страна, и премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев, от друга, се срещнаха. Тогава стана ясно, че парите по втория транш на Украинската помощ ще бъдат по сметката на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) на 2 август.

Вижте още: Кога ще се плащат парите от втората част по украинската помощ?

 

Две седмици след като тази дата отмина и не се чу нищо официално от страна на държавните институции, по време на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе на 14 август, стана ясно, че остават броени метри до отварянето на приема. Стига бюджетът да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет.

Но след като и от там не идва ни вест, ни кост, Агри.БГ научи, че Министерството на земеделието и храните е изготвило Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ДФЗ за 2023 г. за подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна и за компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития в размер на 170 млн. лв.

От тези средства за украинската помощ са предвидени 150 млн. лв., а за компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития – 20 млн. лв. Нека припомним, че Украинската помощ би следвало да възлиза на 213 млн. лв.

"Предвижда се в държавния бюджет до края на годината да бъдат осигурени още 63 млн. лв., като по този начин ще се осигури изплащане в пълен размер на т.нар. втори транш по помощта за Украйна", обяснява Полина Марина, държавен експерт в дирекция „Животновъдство“ в аграрното министерство, в писмо от 25 август, изпратено до животновъдни и пчеларски организации. 

Фермери недоволстват, че в тази информация липсва каквото и да е конкретика, като срокове и ставки.

„Единственото, което става ясно, е, че може би до края на годината ще дадат едни пари“, коментира пчелар в тематична група в социалните мрежи. Негови колеги са по-оптимистично настроени, че вторият транш на Украинската помощ ще бъде платена най-рано до края на месец септември. Или поне по-голямата част от нея.