За изплащането на втория транш на Украинската помощ остават броени метри, стана ясно по време на Консултативния съвет по месото, който се проведе в Министерството на земеделието. Бюджетът е одобрен като параметри, но трябва да бъде гласуван на следващото заседание на Министерския съвет, научи Агри.БГ.

Започват дискусии как фермерската общност вижда ОСП след 2027 г.

Едва тогава може да бъде пусната заповедта на министъра на земеделието, с която се определят ставките. Предложението на ресорното министерство е да не се прави втори прием, за да може процедурата да бъде максимално улеснена.

Оптимизиране на сдружаването и търсене на варианти как по-голяма част от печалбата на земеделската продукция да остава в производителите бяха сред другите теми, обсъждани на Консултативния съвет по месото. На него участваха представители на почти всички големи организации в различните въдства. 

„Обстановката беше изключително конструктивна. На едно място бяха събрани хора с фокус към определен продукт, но много от проблемите са общи за различните въдства. Говорихме по въпроса за оптимизиране на процесите и как да започнем да доставяме повече храна на рафтовете в магазините, конкретно за месото и яйцата“, коментира Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). 

На срещата бяха обсъдени проблеми с БАБХ, сертификатите, търговията, нодуларния дерматит и инфлуенцата. Засегната бе и темата за селекцията, тъй като съществуват много развъдни асоциации за едни и същи породи. Нужни са подобряване на синхрона между институциите и нормативни промени не само в Закона за животновъдството и Закона за подпомагане на земеделските производители, а и в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и Закона за устройство на територията. 

„Голяма слабост са също организациите на производители и кооперативите. Няколко пъти се цитираха френските модели, където някои организации съвместяват всички функции по пътя на производство – от базата данни на развъдните асоциации през кооперативите към тях, които имат кланици, до доставката в магазина. Това не позволява изкривяване на цените, защото интересът на стопанина е обвързан. Като част от кооператива той е съсобственик в кланицата, спедицията, тържищата и така нататък“, обясни Чуканов. 

На база на проблемите в отделните сектори, които се откроиха в процеса на разговор, бе изготвен план на дневен ред за следващия Консултативен съвет по месото, който да се проведе в рамките на месец. Сред набелязаните точки е държавната помощ за птицевъдите и свиневъдите, за която скоро трябва да се пусне нотификация. 

„Тема, върху която всеки обеща да помисли, е изграждането на големи кланици и рендъринг. В момента изхвърляме огромна част от продукцията, която всъщност може да се използва като суровина за много ценни продукти. По този начин може да се постигне и изсветляване на сектора, защото е абсурдно за собствена консумация да се коли такова голямо количество животни“, сподели за финал браншовият представител.