Осигурени са средства за изплащане на втората част на Украинската помощ. На 2 август те ще бъдат по сметката на Държавен фонд земеделие (ДФЗ), обеща финансовият министър Асен Василев пред представители на фермерски организации. 

64 942 заявления са подадени по директни плащания за Кампания 2023

Срещата на бранша с него и премиера Николай Денков се състоя в късния следобед на 24 юли. От страна на Министерството на земеделието присъстваха Деница Динчева – директор на Дирекция „Животновъдство“, и Деян Стратев – зам.-министър на земеделието с ресор „Животновъдство“, научи Агри.БГ. От бранша настояха за бързата нотификация на парите, за да могат фермерите да ги получат възможно най-скоро.

Малко по-рано на същия ден ДФЗ изплати остатъка на първата част от Украинска помощ. Одобреният бюджет бе 213 млн. лв., разпределени по 102 млн. лв. за сектор „Животновъдство“ и 111 млн. лв. за „Растениевъдство“. Втората част на помощта следва да бъде също в рамките на 213 млн. лв.

„Предстои също свикването на Консултативен съвет за млякото, като в момента се определят хората, които ще участват в него. Искаха ни мнението и за вноса на зърно, мляко и млечни продукти, месо“, коментира животновъдът Пенка Христова, съпредседател на Института на жените фермери в България, по чиято инициатива бе изпратено писмо до премиера, в резултат на което бе нарочена и въпросната среща. 

Работи се и в посока да отпадне облагането на фермерските субсидии до 600 000 лв. от 2024 г. Одобряването на мярката е въпрос на няколко подписа, уточнил министърът на финансите. Първоначалното предложение на неговата парламентарна група, направено в началото на годината, беше за данъчно облекчение за фермерите, които получават до 100 000 лв. субсидии. 

Нека припомним, че мярката бе разписана в законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане. Текстовете тогава предвиждаха регистрираните земеделски стопани да могат да приспадат от данъчната си основа (ако са физически лица) или от облагаемата печалба (ако са фирма) до 100 000 лв., но сега таванът е вдигнат на 600 000 лв.