"Осигурени са средства за изплащане на втората част на украинската помощ. На 2 август те ще бъдат по сметката на Държавен фонд земеделие (ДФЗ)", обеща финансовият министър Асен Василев пред представители на фермерски организации преди повече от седмица. 

След като датата 2 август мина, много стопани потърсиха Агри.БГ и писаха в коментари под наши новини, питайки къде са парите, кога ще ги получат стопаните... 

Някой от тях са помислили, че тези средства директно ще бъдат преведени на земеделските стопани като втора част от кризисната помощ заради войната в Украйна. 

Фактите, за съжаление, са други и е редно стопаните да са наясно с тях, за да няма заблуди и дезинформация. 

Стъпките, които институциите следва да предприемат, за да стигнат парите от ДФЗ до фермерите, са следните:

1.Трябва да се гласува и приеме постановление на Министерския съвет на България за тези средства. 

2.Министерството на земеделието и храните следва да изпрати нотификация към Европейската комисия, която да я одобри. 

3. След одобряване на нотификацията от страна на ЕК, Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие” се събира на заседание, на което да се приеме бюджетът на схемата.

4.Разписват се нови указания за прилагане на схемата и Министерството на земеделието и храните определя ставките за разпределянето на определените пари, с които ще се подпомагат фермерите. 

Дали ще има прием на заявления или не, още не е ясно. Това ще се разбере, когато бъдат изготвени указанията за прилагането на схемата. 

Не е ясно и кога ще бъдат предприети стъпките, описани по-горе. 

За съжаление, към момента това е информацията, с която Агри.БГ може да помогне на стопаните. Следим темата.