Държавен фонд "Земеделие" е ключова институция, която, ако не работи на светло не допринася съществено за земеделието. Това бе едно от първите неща, които заяви новоизбраният министър на земеделието и храните, който присъства на заседанието на ресорната комисия в Народното събрание. 

Вътев заяви, че е любопитен да разбере, като се погледне назад в работата на Фонда, от всички одобрени и изплатени проекти, колко са „живи“, каква е ползата за нашата икономика и за нашето земеделие. 

В отговор на депутатско запитване Кирил Вътев представи приоритетите си.

“До момента имаме един деформиран профил на българското земеделие - мощно зърно производство, което не е лошо и е добре да се запази, обаче са много слаби секторите плодове, зеленчуци и животновъдство", обобщи той.

Според Вътев до момента е работено по сектори, а неговата идея е, че трябва да се работи по продуктови линии от полето до масата.

”За да може като разглеждаме една продуктова линия, където е най-слабо дадено звено - там да се вложат най-много усилия, така че звеното да стане  по-силно, за да може наистина да се подсили цялата суровинна база от полето нагоре до преработката”, уточни министърът. 

Той получи доста препоръки за работата си от бившия агроминистър Иван Иванов.  

Министерството на земеделието трябва да работи пълен синхрон с Фонда, както и с Българска агенция по безопасност на храните, каза още агроминистърът.

Съвети за кадровата си работа, Кирил Вътев получи и от бившият директор на БАБХ проф. Христо Даскалов, който беше спряган за министър, но в крайна сметка остана редови депутат. Даскалов сподели наблюденията си за саботажа, с който се е срещнал в държавната администрация. 

“В момента не можем да лепим етикети на никой. Нямаме намерение изобщо да се ровим и да правим каквото и да е назад, защото ако тръгнем да гледаме назад, няма да може да тръгнем напред”, отговори министър Вътев и сподели, че кадрови промени ще се правят с много ясни цели. Той посочи, че ще търси ясни и измерими резултати в работата на служителите от ведомството и подчинените второстепенни разпоредители. 

Вътев не пропусна обаче да сподели разочарование, че все още няма политически кабинет, поради бавното одобрение на неговия екип. 

Абсолютно всяко едно решение на министерството ще се пречупва чрез оценка на въздействието върху агрохранителната верига, стана ясно още от думите на Кирил Вътев.

В бъдеще срещите ще се правят по агрохранителната верига, а не по отделни сектори, уточни той и добави, че екипът му ще бъде ориентиран към резултати и няма да има партийни назначения. Освен това министърът препоръча депутатите да гледат действията му под лупа, във връзка със зададен въпрос как ще гарантира, че ще отстоява държавния интерес. 

На срещата с депутатите в сряда министърът на земеделието Кирил Вътев представи част от екипа, с който ще работи, като не присъства единственият до момента назначен зам.-министър - Таня Георгиева.