Очакваме от министъра на земеделието реализиране на програмата му за по-добро развитие на селското стопанство в България. Но също така и сериозно внимание към проблемите, останали от предходните ръководства на ресорното ведомство, които са сериозна пречка за бъдещето и ефективното развитие на земеделието в страната. Това коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), по повод назначаването на Кирил Вътев като министър на земеделието и храните.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

Един от основните проблеми в селското стопанство, според Петков, е свързан с напояването.

“Очакваме проблемът с напояването, „Напоителни системи“ ЕАД и липсата на прозрачна методика за ценообразуване, одобрена от Министерския съвет, да се реши. Все още липсват указания за плащане на 80% държавна помощ за компенсиране на цената на водата за 2023”, обясни председателят на БАМ-Я.

Друг наболял проблем, поне в овощарството и зеленчукопроизводството, е свързан с изготвянето на технологичните карти.

Двама министри и двама зам.-министри не успяха да накарат дирекция “Растениевъдство” да изготви тези карти по култури, които са в основата на методиката за промени в Стратегическия план. Наред с това, методиката за определяне на ставките по различните екосхеми също липсва. На практика излиза, че поради некомпетентните действия на няколко дирекции, не само се спира развитието на българското селско стопанство, но и по резултати се връща назад със 7-10 години”, категоричен е Петков.

Като трети проблем той поставя този с диференцирането на оранжериите при производството на зеленчуци, ягоди и малини.

“Не на последно място са и проблемите със сезонните работници. Също така липсва междуведомствена политика за задържане на българските работници, както и за привличане на чудестранните такива от ЕС и от трети страни”, добави той. 

Божидар Петков очаква новия министър "да извърши декларираните от него промени за консолидиране на агросектора у нас и за увеличаване на българските продукти”.

По думите на Петков през последните години България е лидер в производството и износа на зърно от почти всички зърнени култури, но в сферата на животновъдството, производството на плодове и зеленчуци, се наблюдава ежегоден спад.