За Стефан Дахирел, собственик на ферма за интензивно отглеждане на пилета в Бретан, Западна Франция, пилешкото месо има най-малък въглероден отпечатък от всяко друго месо. Въпреки упрекващите твърдения на учените, той е амбициран да продължи да развива стопанството си, пише френският сайт The Local.  

Selma - новата асоциация, която ще защитава европейските животновъди и месо

В птицефермата на Дахирел има 90 000. Той не казва яжте пиле, за да спасите планетата, но вярва, че интензивният начин на производство е този, който позволява да се произведе най-доброто месо за минимум време и с минимално количество храна

Интензивното земеделие е „най-ефективната и рационална система“ за производство на месо "от икономическа и екологична гледна точка", категоричен е французинът.

Двата милиона снежнобели пилета, които той произвежда всяка година – отглеждани най-вече за хапки в големи вериги за хранене – ще достигнат теглото си за клане за по-малко от половината от времето, необходимо в една традиционна ферма. На 20 дни те вече тежат един килограм - 20 пъти по-тежки, отколкото при раждането. Докато бъдат заклани на 45 дни, те ще тежат над три килограма.

Пилето има най-малкия въглероден отпечатък от всяко месо, според Организацията на ООН по храните и земеделието (FAO). Последните данни на организацията разкриват, че пилешкото генерира средно по-малко от един килограм CO2 еквивалент на килограм месо. Свинското е отговорно за три пъти това количество, докато говеждото произвежда 52 пъти повече емисии заради метана, освобождаван при оригването на кравите.

Интензивното земеделие обаче върви ръка за ръка и с недостатъци. Въпреки ниските емисии, които Дахирел подчертава дебело за своите пилета, производството на зърно за изхранването им изисква големи количества земя, синтетични торове и пестициди. 

Другият недостатък е хуманното отношение към животните. Дахирел отглежда 20 пилета на квадратен метър, които се държат върху постеля, където изпражненията се абсорбират от дървени стърготини и черупки от елда. Болните или необичайни пилета се убиват, за да се избегне по-нататъшно страдание и защото автоматизираната кланица изисква хомогенен продукт.

Какво казват експертите за птицевъдството? 

Пилетата може да са оптимален животински протеин за въглеродни емисии, но не непременно за природата, казват експерти.

"Ако мислим само по отношение на емисиите на CO2 на килограм месо, всички ще започнем да ядем пиле. Но мисленето, че това е решението, би било огромна грешка", каза Пиер-Мари Обер от IDDRI на Франция.

"Ако мислите само от гледна точка на въглерода, куп неща ще имат обратен ефект върху нас в дългосрочен план", добавя той. 

Обер отбелязва, че през последните години сме станали свидетели на “лудо” увеличаване на консумацията на пиле, което го прави едно от най-широко консумираните меса. 

Светът е станал толкова фокусиран върху емисиите на метан от преживни животни като едър рогат добитък и овце, "че много хора смятат, че заместването на говеждото с пилешко е достатъчно, но наистина трябва да намалим като цяло консумация на месо", апелира Лусил Рогисар от Института за икономика на климата (I4CE).




ВИЖТЕ ОЩЕ:

ОИСР: Да се дават субсидии според резултатите

В сблъсък със сурови изисквания Нидерландия показва как ще оцелее кравата

В Канада: Млади фермери обединяват усилия по пътя към новата ера в земеделието