Борбата между нидерландското правителство с неговите нови екологични реформи и животновъдите в страната продължава. Темата за по-екологично устойчивата земеделска система в Европа раздира обществото, като изходът от сблъсъка предстои. В това време експерти на различни нива търсят консенсусно решение. Такова не бе взето това лято по време на поредните преговори. Възможно ли е обаче бъдещето на нидерландското млекопроизводство да е наблизо? Не е изключено успехът да се крие в Dairy Campus - изследователски център към университета във Вагенинген, пише Mongabay. 

Copa-Cogeca: Брюксел да не забравя за фермерите. Отново

Dairy Campus е академично изследователско съоръжение, но също така е важно място за млечната промишленост. Де Конинг, управляващ директор на Wageningen University & Research's Dairy Campus, и неговият екип провеждат там своите експерименти в сферата на селското стопанство и споделят своите открития с широка група, включително млечни компании и политици в Хага.

Тоалетната за крави, заедно с други нови технологии, които се тестват тук, е част от усилията на холандската млечна промишленост да избяга от проблема си с азота възможно най-безболезнено. Чрез улавяне на урина, преди да се смеси с изпражнения, разпръснати по пода на краварника, изобретателите на тоалетната се надяват да намалят емисиите на амоняк. 

Това не е единственото потенциално решение, което се разработва. Де Конинг посочва тавана на помещението. Индустриални пръскачки ще бъдат част от предстоящия тест на друга система, предназначена да отмива урината в контейнери, инсталирани под пода.

Тъй като индустрията е изправена пред натиск от ЕС, технологии като тези биха могли потенциално да позволят на фермерите да избегнат по-строгия подход, който някои политици имат предвид: големи съкращения на броя на добитъка в Нидерландия. Де Конинг, който самият е отгледан в малка млечна ферма, е оптимист.

Мисля, че това все още е история на успеха, казва той.

„Мисля, че можете да използвате същия начин на мислене, както ние през последните десетилетия, за да преодолеем тези предизвикателства”, допълва той. 

Имам някои колеги в групата по екологични науки, които смятат, че единственото решение за бъдещето за спасяване на природата е да се отърват от всички крави... Това е доста интересен начин на мислене“, казва той и допълва: "Не ми харесва”.

Независимо дали с кравешка тоалетна, или със съкращения на стадата, Нидерландия трябва драстично да намали своите азотни емисии, за да остане в доброто благоразположение на ЕС. А въпросите, които се повдигат в споровете за това как да се стигне дотам, са познати на екологичното движение.

Кой плаща за преход към по-устойчива система? Трябва ли частният сектор да бъде по-строго регулиран? Какво се случва с редовите работници в замърсяващи индустрии като интензивното животновъдство?

Пита се и накъде отива нидерландската мощна селскостопанска индустрия на стойност 230 милиарда евро?   

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Приеха рамката за въглеродното земеделие

Световната фермерска организация скочи срещу лабораторното месо

Как ESG ще промени земеделието?