Политиките, управляващи селското стопанство в Европа, се определят в Брюксел. Фермерите знаят това и често са страдали от последствията на неправилни решения, понякога обусловени от лобита с личен интерес или под натиска на организации, борещи се за различни екологични каузи.

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак

В отговор на случващото се “ражда” Selma - първата европейска асоциация, която защитава интересите на говедовъдите, овцевъдите и козевъдите. В нея вече участват няколко държави, пише специализираният италиански сайт Agronotizie. 

Selma, акроним за устойчиво европейско животновъдство и асоциация за месо, е пример за историческо споразумение и смяна на стратегията. Трудно е да бъдете чути, когато представителството ви е скромно или когато се представяте с множество гласове, понякога несъгласувани един с друг. Затова новата асоциация цели да обедини усилията на европейските асоциации, за да не остават нечути оплакванията спрямо решенията, които се взимат в Брюксел. 

За момента в Selma членуват организации от 6 европейски държави - Италия, Франция, Белгия, Гърция, Испания и Полша. Те са с широко представителство на цялата верига на доставки - от производството до продажбата. Тяхното едновременно присъствие придобива особено значение, тъй като интересите на двата сегмента, производство и продажба, могат да изглеждат различни и конфликтни. Липсата на представителство на потребителите може да се определи като признак на слабост. В бъдеще обаче тя може да бъде преодоляна. 

Една от целите на организацията е да устоява истината за устойчивостта на животновъдството. Това ще спомогне за правилната посока на движение на зоотехническите политики на европейско ниво. В същото време Selma си е поставила и други задачи, сред които насърчаване на екологичната, социалната и икономическата устойчивост на животновъдството, по-специално на едрия рогат добитък.

Provacuno (асоциация на говедовъдите) и Interovic (асоциация на производителите на овче и козе мляко) са част от Selma, за да защитят „нашия европейски модел на устойчиво производство, който е различен от останалата част на Европа и в световен мащаб“, казва Томас Родригес, представителят на испанския овцевъден сектор. От негова гледна точка новата асоциация ще бъде „единен глас“, който ще предаде „посланието за преживните животни в Европа“, но без да се превръща в лоби.

Selma е „форум за дебат и споделяне“ на гледни точки по въпроси, които засягат общността, допълва той. 

Става въпрос за колективно представляване на интересите на сектора пред европейските лица, вземащи решения. Един от тези интереси например е относно новия регламент за насърчаване на европейските храни. От Selma също така ще се борят за „повече наука и по-малко настроения“ в бъдещите разпоредби, разработени за хуманно отношение към животните.

Те искат и да се работи по текущите тристранни преговори по предложения за директиви относно твърдения за околната среда или по Директивата за промишлените емисии. По отношение на тази последна директива Родригес отхвърля намерението на властите на общността да „приравнят фермите с индустрията“. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сигурна рецепта за фалит: Остави стопанството си на едно ниво

Фермери печелят до 20 000 евро годишно от терени за паша

Братя Колчакови – животновъди, кукери и мераклии