Смятам, че е необходимо всеки бранш, който изпитва някакви сътресения, да се заявява. Нашият сектор - земеделието, е изключително чувствителен, защото зависи от много фактори. Това не е изолирано производстово. Напротив. И  това, което зърнопроизводителите от европейските страни, включително и в България, правят, е правилният начин. Земеделски производители протестират в различни части на Европа, по различни каузи и смятам, че това е нормална практика и се ползва с моето доверие. 

Това е част от демокрацията. Така зам.-министърът на земеделието Георги Събев коментира по време на участието си в AgriПодкаст очаквания протест на зърнопроизводители следващата седмица по повод натиска върху тях заради вноса от Украйна. 

В същото време от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са отказали на стопаните от Добричко да проведат протестното си шествие, което планират на 14 септември. 

В отказа се казва, че по този начин ще се създадат условия за нарушаване на обществения ред.

Как по-точно? 

Явно в АПИ не изповядват европейските ценности, за които говори зам.-министърът, и киснат вкочанени телеса в тъмното Средновековие. 

През 21 век да плашиш със затвор хора, които искат да защитят бизнеса и прехраната си е не нелепо, а направо тесногръдо. 

Господа (и дами) от АПИ, ако не сте го осъзнали към момента, не ви е мястото в държавна институция, защото сте на заплата при тези същите, които искат “да се заявят”, както спомена зам.-министърът, а вие ги плашите със затвор. За какво - че дръзнали да не са съгласни? Сериозно ли?! Дали ако ви намалят месечните възнаграждения и ДМС-тата наполовина ще си забраните да блокирате кръстовище, за да покажете несъгласие? Твърде невъзможно.  

Оправете си аршина и научете в кой век сме. 

Както Агри.БГ писа, производители от Вишеградската група, вкрючително Румъния, България, Хърватия и Словения подготвят протест, който да се проведе по време на неформалния съвет на министрите в Чехия.  

Целта на този протест е да се насочи вниманието към натиска и предизвикателствата, пред които те се изправят. 

В края на месеца има и формален съвет в Брюксел. Тогава министър Гечев отново ще повдигне въпроса”, добави Георги Събев, когото пък попитахме какво правят нашите земеделски институции, за да защитят интереса на зърнопроизводителите. 

“Изпратили сме писмо до Европейската комисия през миналата седмица, в което сме обърнали внимание, че тази година е доста по-предизвикателна за зърнопроизводителите. 

В това число и данните от средата на август за по-слаба реколта при слънчогледа. Наистаниа осъзнаваме, че те са изправени пред по-труден период и сме солидарни с тях. 

С писмото до ЕК призовахме да се активира чл. 219 - т.нар. Кризисен резерв, с идеята да използваме наличните инструменти, с които могат да бъдат подпомогнати”, отговори зам.-министърът. 

На съвета в Чехия Събев ще присъства. 

“Отново ще обърнем внимание на комисаря по земеделието относно чувствителността на този сектор и у нас”. 

В същото време той изрази увереност, че българските зърнопроизводители са в контакт със своите колеги от Полша и Румъния - страни пряко засегнати от украинския внос.

“Надявам се заедно да успеем да защитим тяхната кауза”, обобщи зам.-министърът. 

Надяваме се, че и АПИ ще получат просветление и ще “позволят” на хората, които произвеждат хляба на масата им, да защитят прехраната си. 

Разговорът, които обхваща и други теми, със зам.-министър Георги Събев очаквайте в AgriПодкаст.