Подготовката на протеста на 14 септември тече нормално. Голяма част от областните градове на България ще се включат – там, където имаме регионални организации, съобщи за Агри.БГ председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) – Костадин Костадинов.

С трактори и комбайни зърнопроизводителите излизат на протест

Пресконференцията е планирана за същата дата от 11:00 часа в БТА. Исканията ще бъдат описани в декларация, която ще бъде разпространена. Сред основните са:

•    Забрана за влизане в страната на зърнени култури, третирани с неразрешени за ЕС препарати;
•    Осигуряване на коридори за украинското зърно, за да не остава в страната;
•    Против високите изисквания на Зелената сделка и намаляване на употребата на пестициди с 50%;
•    НЕ на шистовия газ в Добруджа.

„Засега протест в София няма да има – ако дойдем там, тогава става лошо. Това е вторият вариант. Сега ще протестираме в областните градове в земеделските райони на страната – Добрич, Силистра, Разград, Враца, Видин, Монтана, Бургас, Ямбол, Пловдив, Пазарджик и др.“, изреди Костадинов.

Необходимостта от общоевропейски протест е била обсъдена на онлайн среща на 1 септември между представители на 12-те държави от инициативата „Три морета“ – България, Австрия, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Протестът ще съвпадне с неформална среща на министрите по земеделие в ЕС. 

„Призоваваме Министерството на земеделието да поиска компенсации от Кризисния фонд на ЕС за тези държави, които граничим с Украйна и сме най-засегнати от кризата“, настоява председателят на НАЗ.