Земеделските стопани от Добруджа получиха отказ от Агенция „Пътна инфраструктура“ за провеждане на протестни действия на 14 септември. В отказа се казва, че по този начин ще се създадат условия за нарушаване на обществения ред.

 Костадин Костадинов: Засега протест в София няма да има – ако дойдем там, става лошо

„Големият проблем на АПИ е събирането на земеделска техника на кръговото кръстовище към град Генерал Тошево. Бяхме заплашени с финансови глоби, със затвор до една година според сега действащото законодателство.

Всичко друго им е наред на АПИ, стигнаха до събирането на земеделците на околовръстния път, което за тях е проблемно“, възмути се Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и допълни, че никой не е очаквал такава реакция от страна на агенцията. 

Радостина Жекова: Земеделски протест ще има, това не подлежи на коментар, уточнява се нов маршрут, всичко е синхронизирано.

Проведени са разговори с кмета на община Добрич и КАТ – Добрич, тъй като шествието ще премине по определени улици и булеварди, допълни Жекова.

Организатор на протеста е Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). На 14 септември в няколко областни града земеделците ще се вдигнат на мирно шествие за защита на бизнеса си.

Те ще се обявят срещу безконтролния внос на украинско зърно у нас, а в Добруджа фермерите ще изразят и категоричната си позиция срещу дупченето на плодородния чернозем в търсене и добив на газ. Протести ще има в цяла Европа – стопани от 12 европейски държави ще излязат по улици и площади на 14, 15 и 16 септември.