Зърнопроизводители от цялата страна ще излязат със земеделска техника на протест на 14 септември в защита на поминъка, бизнеса и земята си.

Вие коментирате: Каква е актуалната цена на слънчоглед и пшеница

„Заедно със страните членки на Вишеградската четворка ние, членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), разписахме декларация, в която заявяваме твърдо, че сме против политиката на европейските чиновници, а именно - безконтролния внос на зърно от Украйна и параметрите на Зелената сделка.

В Добруджа ще протестираме и против проучването и добива на газ, тъй като няма експерт, който да е казал, че това е безопасно за земята и водата на Добричка област“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Напрежението по темата ескалира.

Зърнопроизводителите от региона ще заявят своята категорична позиция относно проучването и добива на шистов газ и ще защитят земята и поминъка си. 

Протестните действия ще започнат на 14 септември в 10:00 часа от кръговото кръстовище за град Генерал Тошево.

„Водихме разговори с община Добрич, обяснихме за какво става дума и какъв маршрут искаме. Уточнихме по кои улици и булеварди ще мине мирното шествие на земеделската техника. Искаме да запознаем обществеността, чиновниците и кандидат-депутатите какви са нашите искания. Протестите ще се организират успоредно в няколко областни града“, допълни Жекова.