„Един живот няма да ни стигне, за да реализираме всички идеи, но не се отказваме и продължаваме да ги осъществяваме”, с усмивка заявява нежната половина от пчеларската ферма в китното село Бресте, Плевенско, Кристина Ценова. 34-годишната учителка, съпруга и майка на две деца открива ново призвание – да помага на хората чрез различни продукти и услуги от семейния пчелен свят.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Освен многообразие от медени наслади, полезни помади, сувенири и украси, пчеларското стопанство предлага апитерапия, подготвя образователни инициативи и ред други дейности. Съвсем скоро Кристина очаква да пускане на пазара и последното си творение - специален пчелен имуностимулант. 

Как открихте пчеларството и започнахте да се развивате в него?

 

Истинският пчелар във фермата е моят съпруг. Той се занимава с това от 2005 г., а откакто сме заедно, през 2012 г., аз съм плътно до него. Още в началото на нашата връзка ми предложи да сложа маската и да отида с него в пчелина. Беше само разходка за мен. Когато се запознах с пчелите, видях колко стриктни, интелигентни, задружни същества са. Хората можем само да се учим от пчелите.

Сега живеем и за тях, те са част от нашето семейство. Вече имаме два стационарни и два подвижни пчелина. Общият брой кошери е около 180. Вдъхнових се от света на пчелите и сега моята роля е предимно в продажбите, в рекламата, в дейности, които да предложим на хората за здраве, наслада, релакс. 

Разкажете ни какво и как предлагате на клиентите.

 

Имаме голям асортимент от пчелни продукти. Правим директни продажби от 4 години под наш етикет. Обикаляме изложения, фермерски пазари, имаме и физически магазин за фермерски продукти. Много хора се чудят какъв е този Ценов мед, всеки е свикнал в средата на етикета да пише Манов или какъвто е медът. Мъжът ми обаче си застава с името зад продукта, а и така е по-запомнящо се.

Хората вече започват да ни разпознават, все по-често се случва сами да ни търсят. Някой беше подарил на известен спортен журналист наш мехлем, после той си поръча сериозно количество от него. На другия ден среща съпруга ми на изложението в Орешака и го разпознава. Наши клиенти са и други публични личности

Изградихме и специално място за апитерапия по проект. От догодина искам да предлагаме пчеларско презентиране във фермата, предимно за деца. Скоро ще осъществим и метаната от мен лаборатория за имуностимулатора. Искаме да направим и онлайн магазин.

Имаме много идеи, хубавото е, че сме мотивирани и във всичко сме двамата.

Какво Ви носи лично на вас пчеларството?

 

Прекрасни емоции, свобода. То е част от красотата на живота на село. Искам повече хора да се докоснат, да почувстват това. На село има много какво да се прави, стига човек да има желание. Животът си върви, но по един много по-спокоен начин. Това си е нашето място. Аз съм била и в чужбина, две лета на бригада, тук е моето щастие. Децата ни също растат с пчелите, с градината, природата. Интересно им е, помагат ни, щастливи са. Така че пчеларството за мен е начин на живот. Пчелар се ражда не се става, трябва да му идва на човек отвътре. 

Споделете ни Ваш незабравим миг във фермата.

 

Първият път, когато се научих, че не трябва да минавам с косачката пред кошера. Другото, което ме впечатли, беше как един цял рояк кацна върху съпруга ми, но нищо не му се случи. Тогава разбрах, че пчелите са добри, те са спокойни, стига човек да ги усеща и той да е спокоен сред тях. Има много моменти, които не могат да се опишат, те трябва да се изживеят. 

А кой бе най-трудният Ви момент досега като пчелари?

 

Една година имаше голяма смъртност. Тогава мъжът ми работеше и нощем, за да можем да се справим. Не се отказахме, аз бях плътно до него. Искахме да си възродим нещата. Дойде момент, в който трябваше да се вади мед, но нямаше кой да го събере – пчелите ги нямаше. Една нулева година, втора нулева… Имало е моменти, когато финансово е било много трудно.

Някои си мислят, че сметката в пчеларството е проста и лесна, нищо подобно – тя зависи от здраве, много труд и напролет да преброиш пчелите. 

Разчитате ли на държавата?

 

Финансирането не е основния индикатор, че пчеларството не се счита за основно важно у нас. Ако е основно, няма да се изсича медоносна растителност, ще се сади, ще има такива инициативи. Село Бресте е в Натура 2000 и никой не можа да ни посочи къде да насадим нещо. Ако природата е добре и пчелите ще са добре. 

Вашата мантра?

 

Следвай мечтите си, защото те ще се получат, ако тръгнеш по пътя към тях. Въпрос на много труд, малко късмет и вяра.