Унгарско правителство старира кампания, с която цели да популяризира родното производство на храни. На фона на пандемията от коронавирус повечето европейски държави видяха националното земеделие с други очи, а именно като животоспасяващо, осъзнавайки, че фермерите са единствените, които в кризисна ситуация биха имали капацитета да доставят на страната необходимото за изхранването на населението, информира Agrointel.ro.

Министърът за новата ОСП: По-зелена и по-адаптирана към фермерите

Пример за преосмисляне на приоритетите е Унгария, където под лозунга „Изберете родината си!“ Министерството на земеделието стартира кампания, която има за цел да накара унгарското население да консумира храна родно производство, предпочитайки я пред вносната.

Местните власти подават ръка и на малките производители. Те могат да получат до 15 000 евро, за да реализират проекти, които развиват стопанствата им.

"Епидемията ни научи, че във всеки неочакван момент границите на страната могат да бъдат затворени и тогава можем да разчитаме само на себе си. Нашата цел е домакинствата, хранително-вкусовите компании, малките и средните предприятия да бъдат гръбнакът на хранителните доставки в страната. Необходимо е съзнателното решение на потребителите, като така осигурим съществуването на няколко хиляди производители, както и оцеляването в селските райони, информира Capital.ro, цитирайки унгарския министър.

Малките унгарски производители имат достъп до проекти на стойност 15 000 евро

Унгарското правителство осигурява подкрепа за развитието на селските стопанства, дребните производители и производството на местни продукти. Целта на програмата на стойност общо 5,5 млрд. форинта (малко над 30 млн. лева) е да се развият градините. Ще се отпуска по 15 000 евро на проект за малко стопанство.

Местните власти също могат да поискат финансова подкрепа от 100 млн. форинта (към 550 000 лв.) за създаване и модернизиране на фермерските пазари. "Ако искаме гъската, патицата, заекът или млякото, сиренето и кашкавалът ни да излязат на пазара, тогава ни трябват хладилни витрини, електричество, тоест трябва да влезем сега в 21 век", казват още от министерството.  

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Десислава Танева: Отпада критерият „селски район“ при кандидатстване по ПРСР

Танева: Пиперът и картофите търпят най-големи загуби

Отлагат с година новия био регламент