Към момента спад в цената и съответно загуба имаме отчетена единствено за картофа и пипера. Техните ставки в това разпределение от близо 19 млн. лв. са по-високи, каза земеделският министър Десислава Танева на брифинга на 4 август.

De minimis за растениевъдите – какви са ставките

Ден, по-късно, на УС на ДФЗ бяха гласувани и самите ставки по сектори. Специално за пипера ще се дава до 300 лв./ха, а за площите с картофи, регистрирани за фитосанитарен контрол в БАБХ до 31 юли 2020 г. – до 400 лв./ха.

„Старали сме се с всички мерки, които обявих – COVID-19, увеличение от прехвърлянето на 70 млн. евро от втори към първи стълб и de minimis, на практика равномерно да компенсираме спада на доходите“, обясни Десислава Танева.

Третият сектор, за който първо бяха отчетени загуби тази година, е производството и преработката на розов цвят. Маслодайната роза ще получи по de minimis до 200 лв./ха. 

Последните оперативни данни на Министерството сочат, че добивът на розов цвят тази година е 15 219 тона – с 24,5% повече на годишна база, като се отчита и сходен ръст при реколтираните площи. Проблем за производителите обаче се оказа свитият пазар, ниските изкупни цени и затрудненията при прибиране на реколтата заради COVID-19.