Второто по големина пристанище на Украйна Николаев отново беше подложено на ракетна атака от руските сили в сряда. По данни на AgriCensus поне два терминала за зърно са засегнати при обстрела.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

По данни на местни източници е възможно около 70 000 тона петрол да са били съхранявани на терминала по време на атаката. 

Друг обект, за който се разбра, че е бил засегнат, е зърненият терминал Greentour, собственост на Bunge. Оттам потвърдиха атаката и коментираха, че няма пострадали служители, тъй като съоръжението е затворено от 24 февруари 2022 г.

"Съоръжението на Bunge в Николаев беше ударено по време на последните руски атаки в района. На място е градска спасителна бригада, която оказва помощ и анализира щетите. Ние сме в контакт и си сътрудничим със съответните местни власти“, се казва в официалното изявление.

Пристанище Николаев е второто по големина сред украинските пристанища по отношение на износа на зърно и маслодайни култури, което представлява около 28% от всички зърнени и маслодайни култури, изнесени от 1 юли 2021 до 22 февруари 2022 г. преди руската инвазия.

Николаевска област граничи с Херсонска област, която в момента е под контрола на руските сили и като такава регионът е беше атакуван през повечето време през последните няколко месеца.

По-рано Русия пое контрола над Херсонска област и части от Донецк, което означава, че страната вече е завзела контрола над намиращите се там пристанища. Руските власти твърдят, че вече са готови да изнасят зърно от окупираните региони.