Цените на търсенето на слънчоглед в Украйна започнаха постепенно да се покачват в края на предходната седмица. Слабата търговска активност обаче може да доведе до нов спад в цените, според APC-Inform. 

Четете още: Цените на зърното са под натиск от всички страни

 
В началото на жътвената кампания преработвателите във воюващата държава понижиха изкупните цени на слънчогледа с 5000 гривни/т, което е около 250 лв./т до 9500-11 500 гривни/т (477.86 лв./т – 578.47 лв./т)  под натиска на значително предлагане на новата реколта и сериозното намаление на експортните цени за слънчогледово масло.
 
Сухото време през септември даде възможност за ускоряване на прибирането на слънчогледа и увеличаване на обема на офертите на вътрешния пазар. Затова големите преработватели успяха да закупят запаси от суровина за следващите 1-1,5 месеца, след което свалиха цените до най-ниското ниво от юли миналата година. В отговор фермерите спряха да продават слънчоглед, тъй като предложеното ценово ниво не покрива разходите за отглеждането му.
 
Очакваното възстановяване на износа на слънчоглед за България и добрите цени от износителите, които миналата седмица предлагаха 11 800-12 200 гривни/т (593.96 лв./т - 613.68 лв./т) също доведоха до намаляване на търговската активност на вътрешния пазар.
 
На фона на намаляването на офертите на вътрешния пазар и активизирането на експортните доставки през последните дни цените на слънчогледа се повишиха с до 300 гривни/т (15 лв./т). Но растежът им е ограничен от информация за евентуално въвеждане на квоти за внос на украински слънчоглед в България.

Пазарът на слънчоглед в Украйна е подложен на натиск от подобрените добиви, сложната логистика както за семената, така и за преработените слънчогледови продукти, пренаселеността на западните прелези и натрупването на голям брой автомобили по тези маршрути, както и ниското търсене в пристанищата поради системния обстрел.

 
Към 22 септември Украйна е прибрала 2,375 млн. тона слънчоглед от 1,089 млн. хектара при добив от 2,18 тона/ха, сочат данните на аграрното министерство на Украйна. Сухото и топло време през следващите няколко седмици ще ускори прибирането на реколтата, което ще увеличи обема на офертите на пазара

Валутен курс: 

1 лев – 19.88 украински гривни