Адреналинът и емоциите бяха взели връх през последните три дни. 

Настроенията бяха разнопосочни и беше важно да се вземе, според нас, най-разумното решение, за да можем да извлечем максимумът от ситуацията без да влизаме в политически сценарии. Това каза в Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и член на Инициативен комитет за провеждане на общонационален земеделски протест по време на участието си в специално издание на AgriПодкаст.

Той обясни повече за лицензионния режим, който ЕК предлага. Режимът ще бъде изготвен заедно с преработвателите. 

“Като казвам заедно, количеството ще бъде определено заедно, защото то е основната част от този лицензионен режим - колко количество слънчоглед ще може да влезе в България. Тази среща ще се състои в Министерството на финансите”, уточни Проданов, който е и производител на зърнени култури.  

По думите му това, че ще има лицензионен режим от една страна е добре.

“Количеството, което ще може да влезе в България от Украйна, ще бъде разликата между наличността и потреблението. Но при положение, че в даден момент имаме внос от Европа, а ние всички знаем, че не е оттам, а е препродаден през европейска страна, автоматично ще намалява квотата на Украйна да внася. Което мисля, че е добър вариант за всички производители”, конкретизира Проданов. 

Той обърна внимание, че договорените условия са за всички сектори на селското стопанство и напомни, че вследствие на проведените преговори и подписания меморандум през следващата седмица ще бъдат изплатени две дългочакани помощи към земеделците - украинска помощ и то в целия й размер от 213 млн. лв., и помощта за пропаднали площи. 

Коментирахме и записаното в меморандума отпадане на тавана от 250 000 евро за помощта за Украйна и попитахме Илия Проданов защо се наложи включването на тази точка.

“Важно е да се знае, че тези пари ги има. Те са в сметката на ДФЗ и не могат да бъдат раздадени заради това, че тези производители, които надвишават тавана, не могат да ги вземат. Става въпрос основно за животновъди с повече животни и производители на плодове и зеленчуци с по-големи площи. Но при положение, че парите ги има и могат да се усвоят, защо да стоят, ако има такава възможност”, обясни зърнопроизводителят и заяви, че много е важна и точката за de minimis. В нея е записано:

“Помощта по програмата de minimis за 2023 г. в размер на 47,5 млн. лв. ще бъде осигурена от допълнителни средства от бюджета и ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на най-малките земеделските производители в сектор "Животновъдство", в това число пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство".”

Проданов коментира и появилите се в социалните мрежи постове за цената на слънчогледа и че веднага след подписването на меморандума, тя е започнала да пада. 

“Не вярвам забраната, която се въведе, да е довела до спад на цената. Това, според мен са спекулации. Някои хора се опитват да продължат да вклиняват разединение в бранша, който се обедини”, посочи той. 

“Битката, която ни чака, е да останем единни”, заключи зърнопроизводителят. 

За какво още разговаряхме - гледайте видеото.