Цените на зърното остават под натиск. Една от причините са финансовите пазари, а другата е силната конкуренция при износа.

Четете още: Добивите от слънчогледа са по-ниски от миналогодишните, прибирането изостава

 

В същото време дискусиите между Украйна и ЕС относно износа на украинско зърно продължават да доминират в европейските дебати.
Резкият спад на цените на зърното в четвъртък се случи паралелно със срива на финансовите пазари , а ръстът на долара тежи върху сектора на суровините. Въпреки това цените на суровия петрол остават стабилни предвид заплахата от недостиг, което подкрепя целия сектор на биогоривата, коментират от agrarheute.de.

Цените на царевицата и соята също паднаха бързо в Чикаго в четвъртък вечерта. По този начин пазарът реагира и на много слабите седмични данни за износа на САЩ, публикувани от Министерството на земеделието във Вашингтон. В допълнение, конкуренцията от евтина руска пшеница и изобилието от бразилска царевица и соя тласка цените надолу. 

Украйна се съгласи в четвъртък да лицензира своя износ на зърно за Словакия и настоя за сделка с Полша за премахване на ограниченията на нейните съседи върху зърното. България беше разтърсена от големи земеделски протести срещу отмяната на забраната за внос на зърно и също ще въведе лицензионна система за търговия с Киев. 

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго  през тази седмица има повишение от 2 долара до 252 долара/тон, съобщават от Софийската стокова борса. Във Франция също има поскъпване с 4 евро до 233 евро/тон. В Украйна цената е минус 7 долара до 225 долара/тон, както и в Русия има спад с 5 долара до 245 долара/тон.

Движението при царевицата обаче е твърдо в низходяща посока, в САЩ има спад с 4 долара до 230 долара/тон, цената във Франция се понижава с 6 евро до 205 евро/тон. В Русия за пореден път цената на царевицата остана без промяна на 228 долара/тон.

Цената на ечемика във Франция, която беше тръгнала нагоре преди дни, сега обърна посоката и спадна с 13 евро до 222 евро/тон. Рапицата на Euronext отново претърпя загуби и слезе с 6 евро до 440.25 евро/тон.

В подкръг „Зърно“ на ССБ котировките продава за хлебна пшеница са на 532 лв./тон, купувачите отговарят с 300 лв./тон с доставка. Няма покупки при фуражната пшеница, която се котира на 450 лв/тон. Фуражен ечемик се предлага на 330 лв./тон, а маслодаен слънчоглед от 770 до 650 лв./тон. Сключени са сделки на най-ниското ниво от 650 лв./тон. Всички цени са без ДДС.