Във Великобритания върлува нова разновидност на гъбичката Plenodomus biglobosus, провокираща фомоза по растенията. Тя може да се превърне в сериозна заплаха за реколтата от рапица и зеленчуковите култури. Новият вариант на фомозата за първи път е регистриран в Европа, съобщава Agropages.com.

Българската селекция се увеличава с нови 8 хибрида царевица

Вариантът Plenodomus biglobosus е засечен миналата есен в растения уасаби. Това е първият случай, когато болестта засяга зеленчуци.

Анализ на ДНК на културите, взети от заразени растения, потвърждава наличието на патогена, отбелязва д-р Кевин Кинг.

Последващи изследвания в оранжериите показаха, че има два варианта, които провокират заболяване не само на уасабито, но и на рапицата и зелето. В момента фамозата вилнее в Австралия, Канада, Китай, Мексико и САЩ. Тревожен е фактът, че опасният щам е установен на две места на територията на Великобритания, допълва ученият.

Експерти са установили, че разновидности на гъбичката като brassicae и canadensis за първи път поразяват уасаби. Преди се смяташе, че този тип насаждения в Канада, Нова Зеландия и Тайван са поразени от други варианти на фомозата.

През последните години са открити свидетелства за това, че болестта става все по-проблемен патоген по посевите с рапица в Обединеното кралство. Учените търсят нови факти, които да разяснят дали в риск са още маслодайни и зеленчукови култури.

Имаме нужда от допълнителни мониторингови изследвания, за да разберем географското разпространение на вариантите на болестта, пояснява Кевин Кинг.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

„Чудната градина“ ще разшири своя рай с нови 14 дка

Нужните операции и растителна защита за добри лозя

5 урока от 2021 г. за 2022 г.