По-малко от месец преди Коледа „Чудната градина“ в Добрич получи дългоочакван и желан подарък - с нови 14 дка ще се разширят оранжериите и откритите площи.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Това решение взе Общинският съвет на добруджанския град на заседание от 30 ноември. Социалното предприятие е създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“, която получава безвъзмездно право на ползване на отпуснатите 14 дка. Върху новия терен ще се създаде овощна градина, ще бъдат засадени декоративни дръвчета и още зеленчуци. Земеделската и социалната дейност върху общинския терен ще може да продължи до юни 2028 г., решиха още общинските съветници. 

Преди 3 години Фондацията започна един от най-големите си проекти – „Чудната градина“ върху близо 4 дка. В нея бяха назначени на работа 22 младежи с интелектуални затруднения, които запретнаха ръкави и създадоха своя райска градина. Отстояването на правото за достоен и независим живот е една от целите на социалното предприятие. Благодарение на усилията на младите хора един занемарен терен в центъра на Добрич беше облагороден, почистен от камъни и отпадъци и превърнат в райска градина с цветя и зеленчуци. 

Отглеждането им на открито изисква спазване на сеитбооборот, за да се опази почвата от болести и неприятели. Освен за земеделие и отглеждане на зеленчуци, от Фондацията планират засаждане на 50 овощни дървета. На новия терен ще бъде прокопан сондаж за водоснабдяване, ще бъде създаден парк с цветя, в който да бъдат обучавани ученици.

„Искаме „Градината“ да стане още по-голяма, за да отделим площ за мънички учебни площи и да сложим начало на детското градско земеделие. Искаме да обособим малки площи с по няколко дървета, естествена сянка и дървени пейки за уроци на отрито“, написа създателят на социалното предприятие Мария Методиева в социалните мрежи преди гласуването в Общинския съвет. 

В „Чудната градина“ младите хора отглеждат екологично чисти зеленчуци, а цветята им греят в почти всички обществени институции. Това е единственото социално предприятие в Добричка област и едно от едва 34-те, регистрирани у нас.