Земеделците знаят, че няма две еднакви реколти. 2021 година ще бъде запомнена с капризното време, високите цени и болестите. Научените уроци през нея може да ни помогнат във вземането на решения през 2022 г., пише FarmProgress.com.

Ще се стигне ли до отмяна на антидъмпинговите мита върху торовете?

Според агронома Ланс Тарочионе изминалата година може да бъде определена с една дума: уникална. Как тя ще се отрази на решенията ви за 2022? Специалистът е на мнение, че в момента мнозина имат усещането, че трябва да вземат мерки по много потенциални проблеми през следващата година. Той препоръчва основен фокус в правенето на планове да бъдат фактори, които обикновено не са от най-важните, като цени на торовете, химикалите, наличност на оборудване и работна ръка.

5-те препоръки на Тарочионе за 2022 г.:

Избор на култури

Най-напред решете каква площ ще засеете с царевица и соя. Фермерите може да засеят повече соя през 2022 г. въз основа на по-високите разходи за торове и факта, че тази култура изисква по-малко тор. Въпреки това агрономът казва, че може да е по-трудно да се контролират плевелите в соята поради наличността на продукта. Ситуацията на всеки е различна. Определете кое е най-доброто за вашата ферма и започнете оттам.

Селекция на семената

Ако решите да отглеждате за поредна година царевица или за първи път, изберете хибрид, който ще се представи добре според климатичните условия. Тарочионе съветва да се доверите на експерт по културите, да оцените причините за лошите резултатите през минали години и да вземете решение за сезон 2022.

План за торене

Есенното торене може да се изплати предвид продължаващата тенденция торовете да поскъпват. Агрономът предупреждава, че има риск да не може да поискате гарантирана цена от доставчиците. Ако цените на торовете продължат да растат, може в последната минута да направите смяна на културата за следващата година.

Преценете добре наличността на семена и химикали.

Контрол на плевелите и болестите

Предизвикателствата в борбата с плевелите и болестите може да се увеличат на фона на високите цени и дефицита на препарати за растителна защита.

Независимо коя система изберете, използвайте здрава остатъчна основа, за да разчитате по-малко на продукти след поникване, които биха могли да са в недостиг или да имат ограничения за приложение.

Тарочионе препоръчва на фермерите да използват фунгицид агресивно през 2022 г., като го прилагат поне веднъж или два пъти, а може би дори три пъти през вегетационния сезон.

Изберете точното време за сеитба и прибиране на реколтата

През 2021 г. много земеделци се сблъскаха с невъзможнот да закупят оборудване. Имаше проблеми и с работната ръка. Взети заедно те се отразиха на жътвата.

На места се получи така, че земеделската реколта бе готова по едно и също време, а време, достатъчно работна ръка и оборудване нямаше, за да се прибере всичко. Към това трябва да се прибавят и метеорологичните предизвикателство.

За 2022 г. помислете за засаждане на сортове с по-широк диапазон на зрялост, за да планирате по-добре прибирането на реколтата, съветва Тарочионе.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

И в сектор тютюн с проблеми заради цените на горивата и торовете

Да теглим чертата: С колко е поскъпнала продукцията? А разходите?

Рекордни цени на азотните торове – как да останем на печалба?