От есенната сеитба тази година културата, която се откроява с повече засети площи, е маслодайната рапица. Последният оперативен анализ на Земеделското министерство отчита на кои есенници са заложили повече зърнопроизводителите в кампанията и кои бележат спад на годишна база.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Към 2 декември новозасетите площи с пшеница в страната са 1 114 895 ха, което е минимален ръст от 0,4% спрямо 2020 г. Все пак доскоро сеитбата на основната зърнена култура значително изоставаше, но в края на кампанията успя да навакса и дори изпревари миналогодишните количества.

Не така обаче стоят нещата при ечемика. Неговото изоставане на годишна база продължава и към отчетната дата засетите площи с културата са с почти 4% по-малко от същите през 2020 г. На фона на общата картина маслодайната рапица се откроява с завишени количества.

Този сезон рапичните площи у нас са 133 715 ха – с 5,8% повече от миналогодишните.

На другия край се позиционира интересът към тритикалето. Площите с културата са с над 1000 ха по-малко този сезон и възлизат на 12 740 ха. Това е годишен спад с повече от 8%. Малко изоставане се отчита и в площите с ръж (-1,1%).