Минусов знак стои пред десетки култури в таблиците с последните данни от тазгодишната българска зеленчукова и плодова продукция. Стряскащата картина със сигурност има обяснения, както и последствия.

Предложение: Плодовете и зеленчуците да се проследяват чрез отпуснати безвъзмездно опаковки

Да започнем със зеленчуците. До началото на август най-голям спад има при доматите на открито. Спрямо година по-рано реколтата е с близо 68% по-малко. Средният добив е спаднал с почти 225, достигайки до 745 кг/дка. Слабите резултати до известна степен могат да се обяснят с продължилото до късно студено и дъждовно време този сезон. Земеделците обаче изобщо не са засадили толкова домати, колкото миналата година. Културата е намаляла по полетата с 22%.

С ¼ по-малко са и засадените картофи у нас, а спадът при зелето е с над 53%, което го прави рекордьор в черната класация. Открояват се и по-малкото площи с краставици на открито (-41,8%). Пиперът също има отлив от родните полета  - (с -13,4%).

„ Засега производството на наблюдаваните зеленчуци, дини и пъпеши от открити площи изостава в рамките на 28% (краставици) – 67,6% (домати) спрямо година по-рано. Това се дължи на отчетения на този етап по-малък размер прибрани площи, като при повечето култури, с изключение на пипера и краставиците, се наблюдава и по-нисък среден добив, уточняват от агроминистерството в последния си оперативен анализ.

В мрачната статистика само ягодите на открито се отличават с положителен знак. Към 3 август реколтата от тях е с 1,4% повече на годишна база, достигайки до 5 879 тона, а средният добив е нараснал на 691 кг/дка.

Неприятна е и картината при трайните насаждения. „Съчетанието от по-късен старт на беритбената кампания тази година и понижение на средните добив от декар, води до чувствително намаление на добитите количества малини, кайсии, сливи и праскови с между 30,5% (малини) и 67,2% (праскови) спрямо миналогодишните. Беритбата на ябълки и круши е в начален етап, като до момента са събрани съответно 132 тона и 66 тона”, отчитат от агроминистерството.

Още през март редица овощни градини пострадаха от измръзване. В Сливенско овощарите заявиха, че обявяват масово нулева година. Последваха и по-късни щети, причинени от бури и градушки, а на много места културите се развиваха по-бавно. Наред с увеличената себестойност на продукцията, ситуацията не вещае добри резултати както за производителите, така и за потребителите.

От данните в оперативния анализ става ясно, че плодовете и зеленчуците у нас са поскъпнали спрямо същото време на миналата година. С 15% е поскъпнал картофа на годишна база, оранжерийните краставици - с 19%, а зеленият пипер- с 20%. В началото на август 2022 г. средната цена на едро на прасковата е била 2,00 лв./кг, а сега е 2,50 лв./кг, което е ръст с 25%.