До 100% са достигнали пораженията в ниви край град Дулово вследствие на голямата градушка, която падна в неделя следобяд в града и околностите. 

Фермери недоумяват: Как нива под наклон се обработва напречно?

Унищожени са блокове със слънчоглед на земеделска кооперация „Детелина“. Навътре в полетата е невъзможно да се влезе, заради голямата киша. 

Пораженията са в град Дулово, селата Водно, Черник, Грънчарово, Овен, Вокил, Поройно, съобщи за Агри.БГ Самир Хюсеин, който е собственик на една от най-големите агрофирми в региона. При него е пострадал само един блок от 200 дка със слънчоглед. 

Преди природната стихия да унищожи реколтата, посевите с маслодайната култура са били в сравнително добро състояние, сподели той. 

Силната буря Дулово донесе ледени топки с размери на яйце, които натрошиха прозорци, събориха дървета и изравниха със земята градините в дворовете и бостаните.

Според местните, въпреки ранните предупреждения на метеоролозите за очакваните проблеми, не са взети мерки за предотвратяване на тежките последици. Регионът обаче не попада в обсега на държавната градозащита и от години земеделците страдат тежко в подобни ситуации.

С малки градобитни оръдия разполагат някои от овощарите в региона. 

По-късно в понеделник от изпълнителната агенция "Борба с градушките“ обявиха, че са обработени облаците над община Дулово, което е намалило щетите от падналата градушка на 6-ти август.

По данни на агенцията, противоградовата защита е започнала в 9:50 часа и е продължила до 15 часа, като са изстреляни 54 палки и 288 пиропатрона. Благодарение на дейностите на ИА „Борба с градушките“, значително е намален размерът на ледените зърна, а продължителността на валежа и щетите са ограничени. Поради навлизане на облака в подходите за излитане и кацане на летище Варна работата по обработване на облака е прекратена, което е довело до образуване на нов лед в него и градушка в отделни райони на община Дулово.   

Освен защитата със самолетен способ, в неделя са изстреляни и 659 противоградови ракети, от които най-голям брой са за защита на земеделските земи в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково, добавят от агенцията. 

Активният сезон за противоградова защита със самолетен способ влезе в сила от 5 август и обхваща земеделски територии, с приблизителна площ от 30 млн. дка, в Северна централна и Североизточна България. За изпълнението на дейността се използват 3 самолета. Самолетите са оборудвани със система за запалване на палки, като максималният брой на палките е 72 на всеки самолет. Допълнително самолетите са оборудвани със система за изстрелване на  пиропатрони, чийто максимален брой е 192 за всеки самолет.