Идеи за проследяемост на плодовете и зеленчуците, както и за защита на производителите от нелоялна конкуренция, са възприети от агроминистъра Кирил Вътев, сподели пред Агри.БГ зеленчукопроизводителят от Пазарджишко Иван Кабуров.

Добрата новина тази седмица

По думите му във връзка с последния провел се Консултативен съвет по плодове и зеленчуци той лично е обсъдил с ресорния министър няколко идеи за подобряване на ситуацията в сектора. 

„Министърът изрази готовност да се въведе реална проследяемост (от производител до краен потребител) на продукцията от плодове и зеленчуци. Целта е да се създадат съответните сдружения, за да може фермерската продукция да се доставя до тях, а те да я пласират в търговската мрежа, като гарантират произход и съответстващо на нормите унифицирано пакетиране, обясни зеленчукопроизводителят.

Иван Кабуров: Процесът може да се стимулира като през държавна помощ се раздават безплатни опаковки за плодовете и зеленчуците, но само на сдруженията. Така те ще бъдат подпомогнати, а производителите - стимулирани да се обръщат към тях.

По думите му методът е ефективен и за изсветляване на сектора и мониторинг. След като стане ясно кашоните за съответния продукт с каква вместимост са, ще е възможно и да се проверяват количествата в производството от данъчните например. Освен това именно опаковките могат да бъдат надежден метод при отчитането на обвързаната подкрепа, смята Кабуров.

Той разказа още, че за да се подпомогне процесът, се обмисля създаването на програми за тези организации, чрез които те да могат да си изградят хладилни бази, линии за опаковане и другите необходими неща. 

„След това е нужно да се направи закон към БАБХ за забрана ползването на кашони втора употреба от банани примерно, които не са сигурни от гледна точка на безопасността от зарази и болести, тъй като не се знае какво е имало преди в тях”, допълни Кабуров.

Другият болен въпрос – контролът на производителите със зелени талончета, също е срещнал вниманието на министъра по думите на производителя. Както отдавна е известно, има редица търговци, регистрирани като земеделски стопани, които препродават чужда стока в сериозни обеми без касов бон, съответно данъци,  и така създават нелоялна конкуренция.

Възможен начин за справяне с проблема е да се задължат всички да издават касови бележки, които също могат да са освободени от ДДС, когато не е достигнат законовия лимит. Със сигурност има и други способи за контрол, но за нас е важно, че получихме уверение, че ще се вземат мерки в тази посока”, коментира още зеленчукопроизводителят.

Министърът направи и заявка да се създадат няколко тържища от ново поколение”, добави Кабуров. Той сподели, че е останал с добри впечатления от провелия се Консултативен съвет по плодове и зеленчуци. 

„За пръв път имаше ред и според мен лично професионално ниво на разговорите, което ни обнадеждава. Определено диалогът е много по-различен отпреди. Впечатление ми направи и предложеното от научната общност - субсидиите в бъдеще да са съобразени с райониране на културите. Всеки може да си отглежда каквото и където си пожелае, но ще се подпомагат само производителите съобразяващи се с особеностите на района и културите, подходящи за него”, каза за финал Иван Кабуров.