Вносът и употребата на неразрешени пестициди у нас не са от вчера. Какво обаче прави държавата, за да се справи с този проблем, отговаря земеделският министър Десислава Танева след депутатско питане. 

ЕК: Могат да се отнемат субсидии за забранени пестициди

През последните три години България участва в международната операция на Европол SILVER AXE, като в нея се включват БАБХ, Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“.

Какво сочат резултатите за миналата 2019 г.? На границата са задържани 257,5 л и 31,3 кг неразрешени продукти за растителна защита, като всички са с произход Турция и една от Русия.

Вътре в страната, отново в рамките на операция SILVER AXE IV през 2019 г., са задържани 6367,575 л и 4333,807 кг нелегални продукти. Те са многократно по-големи спрямо година по-рано, изчисляват от земеделското министерство.

През 2020 г. БАБХ за трети път участва в акция на Европол SILVER AXE V. Идеята е инспекторите по растителна защита да извършват внезапни проверки върху търговията и употребата на нелегални пестициди.

В периода между 13.01 и 27.04 са направени 728 проверки за нелегални продукти за растителна защита, от които 322 са на обекти за търговия и 406 на земеделски стопани. 

При 728 проверки за три месеца през 2020 г. са съставени едва 6 акта за административно нарушение, 4 от които са за внос и употреба на неразрешени пестициди.

На граничните пунктове в страната са задържани неразрешени продукти с произход Турция в лични транспортни средства, превозвани като недекларирана стока.

Официални данни за България и за цялата операция SILVER AXE V могат да бъдат публикувани след края на месец юни 2020 г., уточнява ресорният министър.

Какви мерки е предприело самото Министерство на земеделието? По инициатива на БАБХ съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е разбита нелегална интернет търговия с фалшиви или неразрешени продукти за растителна защита. Сред нарушителите има и украинец, а самите продукти са с етикети на украински език.

Също така е в ход процедура за изменение на Наказателния кодекс, за да се криминализира нелегалния внос на неразрешени пестициди. На 4 юли 2019 г. е сформирана работна група. Предстои да бъде изготвен доклад и мотиви за изменение и допълнение на чл. 350а и чл. 353г от Наказателния кодекс, които касаят криминализирането на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя е европейската "столица" на вноса на незаконни пестициди?

Пестициди: Повече изследвани видове култури, а не повече взети проби

Земеделие: Зелената сделка като коледен списък с желания