Пристанището в Антверпен е второто по големина в Европа след това в Ротердам. Дълго време то се „славеше“ като важен център за незаконен оборот на наркотици, а също така придоби репутацията на ключово звено във веригата за незаконен внос на пестициди след спецоперация на Европол. В наши дни градската прокуратура се занимава с купища дела, свързани с незаконна търговия с пестициди, съобщава The Brussels Times.

ЕК: Фермери, променете се доброволно

Пазарът на пестициди в Европа се оценява на 11 млрд. евро на година. 10% от тях са незаконна агрохимия. Криминалните структури смятат търговията с нелегални пестициди за по-изгодна от тази с наркотиците – по-лесно се разтоварват, по-трудно се откриват, а шансовете да бъдат хванати пратките са минимални.

В същото време търсене има. Макар продуктите да са потенциално опасни за околната среда и природата, някои фермери са готови да купуват по-евтини препарати за растителна защита.

В Китай може да купите този продукт за 15-20 евро на литър, а ще го продадете в Европа за 80-100 евро. Като се прихванат разходите за транспортиране и опаковане, получавате печалба от 50 евро на литър, казва Рен ван Дизен, експерт в Европол, пред изданието Knack.

А там, където има търсене на продукти и пари плюс забрани, задължително се появяват криминални структури. 

Антверпен представлява второто по важност пристанище за внос на пестициди за цяла Европа след Ротердам. По данни на митническата служба 80% от постъпващите през порта пестициди са предназначени за други европейски държави. Това превръща Антверпен в международен център за законни, но и незаконни пестициди.

Според Европол търговията е строго поделена между организирани престъпни групи.

В доставките често еднократно се привличат хора, които имат интерес да припечелят набързо, но отгоре стоят босовете на мафията, допълва ван Дизен. По думите му в Европа има седем престъпни групи, които се занимават с незаконна търговия с пестициди.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пестициди: Повече изследвани видове култури, а не повече взети проби

Земеделие: Зелената сделка като коледен списък с желания

Технология гарантира 100% опрашване на растенията