Зелената сделка в ЕС очевидно изисква твърде много от земеделските производители. Крайъгълните камъни в стратегията „От фермата до трапезата“ напомнят на коледен списък с желания от асоциациите за опазване на околната среда и природата, съобщава Topagrar, цитирайки думите на Анселм Рихард, главен редактор на седмичен вестник за селското стопанство.

Как новата стратегия на ЕС ще повлияе на обработването на земята?

Цифрите напомнят списъците с коледни желания от асоциациите за опазване на околната среда и природата: 50% по-малко пестициди, 50% по-малко антибиотици в животновъдството, общо 20% по-малко торове. Това са трите крайъгълни камъка на стратегията „От фермата до трапезата“, които представи Европейската комисия. Проектът се допълва от стратегията за биологично разнообразие.

Двете стратегии са важни елементи от т. нар. Зелена сделка на Комисията на Урсула фон дер Лийен, допълва Анселм Рихард.

Земеделието ли е основен виновник за проблемите с околната среда?

Анселм Рихард се определя като безпристрастен гражданин, у когото остава впечатлението, че селското стопанство се разглежда като отговорно за всички проблеми в околната среда и природата. Той се позовава на думите на министъра на околната среда Свеня Шулце – независимо къде е проблемът, интензивното земеделие е основният виновник. Игнорират се усилията на земеделските производители. Игнорират се и другите фактори.

Какъв ще е резултатът от усилията на местното земеделие да приложи драстичните изисквания за торене, защита на културите и животновъдството до 2030 г. Отговорът на този въпрос е логичен: производството ще намалее, а в някои случаи качеството на продуктите вече няма да отговаря на днешните стандарти.

Зависимостта от вноса ще се увеличи, без да оказва влияние върху условията на производство в други страни. Това се случва във време, когато пандемията на коронавирус все по-активно стимулира разговорите за сигурността на доставките и регионалните вериги за доставки. Нима това не е сериозна тема, пита Рихард.   

Това, което Зелената сделка прави с фермерите, явно стига твърде далеч. Звучи като издевателство, когато се казва, че стратегията „От фермата до трапезата“ е нов договор между производителите и потребителите в ЕС. По-скоро е обратното. Селското стопанство сяда зад волана.

Има нужда от разумни решения

Ситуацията е наистина драматична, казва Анселм Рихард.

Протестните писма и демонстрациите с трактори го подсказват, но това не е достатъчно. Основните политически сили на федерално и европейско равнище трябва да бъдат осведомени за значението на селското стопанство. Явно все още липсва информация. Имаме нужда от разумни решения - не за предполагаемо „селскостопанско лоби“, а в полза на обществото като цяло. Земеделците не пречат, допълва той.

Германия поема председателството на ЕС на 1 юли. Трябва да се вземат важни решения: многогодишна финансова рамка, бюджет на ЕС и селскостопански бюджет - и само началото на зелената сделка. Земеделските производители могат само да се надяват, че германското председателство на Съвета ще изпълни своите задължения без идеология, казва още Анселм Рихард.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европа рискува да се превърне във вносител на храни

Проф. Матюс: Адекватни ли са климатичните мерки?

Стратегия за бъдещето: Земеделие без химически пестициди