Атаките срещу пристанищните съоръжения на Украйна подхраниха ново напрежение и несигурност относно възможностите за износ на воюващата страна.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Световните цени на пшеницата и царевицата се повишиха рязко, след като Русия се оттегли от сделката и започна да атакува украинските експортни пристанища на Черно море и Дунав.

От края на миналата седмица обаче цените отново падат.

В петък френският пазар на зърно тръгна надолу. В края на търговския ден септемврийските котировки на мелничарската пшеница на парижката борса MATIF паднаха до 247,75 евро/т, а ноемврийските фючърси на царевица - до 242 евро/т.

В същия ден фючърсите на Чикагската стокова борса на пшеницата се понижиха за трета поредна сесия поради по-високи прогнози за реколтата в САЩ и благоприятни метеорологични условия. В края на търговския ден септемврийските котировки на меката зимна пшеница на Чикагската стокова борса паднаха до 258,76 долара/т. 

Рязка корекция надолу в цените на рапицата

Движението при царевицата е доста по-обрано – в САЩ понижението е с 2 долара до 240 долара/тон, Франция  обаче прави изключение от общата тенденция с повишение от 12.75 евро до 249.75 евро/тон. Русия драстично свали цената с 45 долара преди седмица и сега остана без промяна на 183 долара/тон, съобщават от Софийската стокова борса. 

Цената на ечемика в Русия продължава да стагнира и остава на 240 долара/тон, а във Франция минус 4 евро до 235 евро/тон. Рапицата на Euronext, преживяла за последните месеци чувствително поскъпване и последващ срив, сега е с нулева промяна до ниво от 477.25 евро/тон.

На Софийска стокова борса юли премина активно и търговията се раздвижи, отчетени бяха сделки за царевица и маслодаен слънчоглед.

В подкръг „Зърно“ котировките продава за хлебна пшеница за миналата седмица са от 450 до 591 лв./тон, купувачите отговарят с 305 лв./тон доставка DAP.
Търсенето на фуражна пшеница е на 320 лв./тон. Царевицата се предлага от 450 лв./тон, а маслодаен слънчоглед на 730 лв./тон. Всички цени са без ДДС.