Цените на рапицата падат рязко и маслодайната култура вече се котира само на 443 евро/ т за доставка през август, след като цените скочиха до 503 евро/т на 19 юли.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Въпреки негативната тенденция, ноемврийските договори все още се търгуват на 473,50 евро/т, уточняват от agrareheute. Най-важният френски търговски център и пазар на едро в Руан сутринта в четвъртък маркира цени от 450 евро за тон. Анализаторите там отчитат, че цените на рапицата претърпяват рязка корекция през последните няколко дни. 

Цените са подложени на огромен натиск поради намаляващия интерес към покупка от двете страни на Атлантическия океан, съобщава agritel. 

Ефектите от неотдавнашната ескалация на конфликта в Украйна и въздействието му върху търговските потоци продължават да причиняват висока нестабилност на пазара. 

Земеделската консултантска компания Strategie Grains намали прогнозата си за тазгодишната реколта от рапица в Европейския съюз с повече от 600 000 тона след сухото време в северната част на Общността. 

Френската консултантска компания оцени производството на рапица, основната маслодайна култура в ЕС, на 19,8 милиона тона през 2023 г.

Продължителното засушаване в северните страни на ЕС е повлияло на потенциала за добив на рапица“, се казва в доклад на компанията. Най-голям спад има в Германия с намаление от 200 000 тона. Перспективите за реколтата във Франция и в страните от ЕС от Централна и Източна Европа все са още от задоволителни до добри. 

От страна на вноса, Strategie Grains увеличава прогнозата си за купуване на украинска рапица през 2023/24 г. предвид високата и рентабилност в маслобойните.

„Разбира се, бъдещето на морския коридор ще бъде от решаващо значение за вноса в ЕС. Ако бъде спряно изцяло, това ще забави вноса на рапица, тъй като всички селскостопански стоки ще се конкурират за използване на другите канали за износ“, уточняват анализаторите.