В края на миналата седмица фючърсите на пшеницата на Чикагската фондова борса се повишиха с повече от 3%, след като Украйна атакува руска военноморска база близо до пристанището на Новоросийск с морски дронове. 

След жътва: Няма оферти за рапица

Атаката предизвика временно спиране на всички кораби в пристанището, което е важен център за износ на зърно от Русия, съобщи Ройтерс, цитирана от Agerpres. Новоросийск е важно пристанище за пратки на зърно и атаките могат да нарушат доставките, предупреждават експерти в търговията със зърно. 

Атаката породи опасения за потенциално прекъсване на световните доставки на зърно. Цените на пшеницата отбелязаха повишена нестабилност, след като по-рано Москва атакува украинските черноморски и дунавски пристанища. 

Успоредно с това Русия доставs рекордни количества пшеница на световните пазари, което поддържа глобалните доставки на постоянно ниво. 
Поевтиняването на пшеницата беше подкрепено и от оценките на Министерството на земеделието на САЩ за добра реколта, коментират от Софийската стокова борса. 

В Чикаго цената ФОБ на хлебната пшеница спадна сериозно с 32 долара до 241 долара/тон, тази във Франция свали 14 евро до 231 евро/тон, а в Украйна и Русия цените се придвижиха надолу с минус 5 долара до нива от еднаквите 240 долара/тон. 

Движението при царевицата е подобно – в САЩ понижението е с 19 долара до 221 долара/тон, Франция  още по-значителна промяна надолу с минус 24 евро до 225.25 евро/тон. Русия драстично свали цената преди седмица и сега остана без промяна на 228.00 долара/тон.

Рапицата на Euronext, преживяла за последните месеци чувствително поскъпване и последващ срив, отново се движи синусоидално и поевтиня с 17.50 до 459.75 евро/тон.

На Софийска стокова борса котировките продава за хлебна пшеница за миналата седмица са от 480 до 591 лв./тон, купувачите отговарят с едва 305 лв./тон, доставка DAP. 
Предложенията за продажба на фуражна пшеница и царевица са на 450 лв./тон същите като за царевицата. Маслодайният слънчоглед „върви“ от 730.00 до 760.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.