Цените на зърното се повишиха рязко в началото на седмицата, но през следващите два дни отново отбелязаха спад. В сряда водещата пшеница на MATIF се котира на 258 евро за тон, това е с 3,75 евро по-ниско от вторник и с 6,75 евро по-малко от понеделник. 

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?


След оттеглянето на Русия от зърнената сделка, в понеделник цените се изстреляха нагоре със 17,50 евро/т. Подобна е ценовата крива и при царевицата. 

Една от причините за тази картина е ценовият натиск на европейския пазар, а другата е много евтиният и масов износ от Русия, коментират от agrarheute.

Атаките срещу украинските експортни пристанища на Черно море и Дунав подхраниха ново напрежение и несигурност относно възможностите за износ на от Украйна. Без експорт по река Дунав ситуацията с износа става много критична. Постигането на това само по сухопътни пътища през Европа едва ли е възможно, каза пред Ройтерс Денис Марчук, заместник-председател на Аграрния съвет на Украйна. 

Повече зърно от Украйна за Европа

Повече от половината зърно в Украйна се изнася по суша за европейски страни и допълнително се доставя от европейски пристанища, съобщи Handelsblatt в понеделник, като се позова на служители на ЕС. Според Европейския съюз само 40% от украинското зърно се изнася от украинските черноморски пристанища. 60% се транспортират до Европейския съюз по суша и след това се изнасят от балтийските и адриатическите пристанища, както и от други черноморски пристанища, особено румънското Констанца, се казва в материала. 

Европейският съюз е готов да изнесе почти цялата селскостопанска продукция на Украйна през „коридори на солидарността". 

Допълнителната забрана за внос на зърно от Украйна зависи от състоянието на запасите

"Коридорите на солидарността" са железопътни и пътни връзки през държави членки на ЕС, които граничат с Украйна, като Полша и Унгария. Но най-важният коридор минава през Румъния. Еврокомисарят Януш Войчеховски каза, че ЕС разглежда няколко инициативи от страни членки, за да излезе с общ план за покриване на допълнителните транспортни разходи.


Русия изнася големи количества


Русия може отново да изнесе до 60 милиона тона зърно през пазарната 2023-2024 г., каза президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски в интервю за ТАСС. 

„В най-скоро време Министерството на земеделието ще обяви експортните квоти за втората половина на годината. Ако квотите са същите като през настоящия сезон, отново можем да изнесем 60 млн. тона. Имаме всички възможности да го направим. Рекордно високите запаси и втората голяма реколта ни дават абсолютно същия експортен потенциал като цяло “, уточнява Злочевски.