Почти 30 кораба хвърлиха котва близо до ключовия пристанищен терминал на Украйна - Измаил, след като Русия унищожи складове за зърно на река Дунав в понеделник, 24 юли, пише tvpworld.com. Въпреки че все още не е ясно какво ги е накарало да спрат.

Русия атакува износа на Украйна и по Дунава

Руските въздушни удари преди зазоряване в понеделник раниха седем души и удариха инфраструктура по поречието на Дунав, жизненоважен алтернативен маршрут за украинското зърно след края на зърнената сделка, позволяваща безопасен износ през Черно море. 

Киев каза, че атаката е разширение на въздушна кампания, която Русия започна миналата седмица, след като се оттегли от зърнената сделка. Междувременно Украйна обяви спад от 30% на износа на зърно.

Според изчисления на “Ройтерс”, базирани на данни за проследяване на кораби от аналитичната компания MarineTraffic, около 29 кораба, включително танкери за химикали, са спрели около Измаил.

Други три кораба също са хвърлили котва по водния път, водещ към терминала Рени-Одеса, показват още данните.

Източници от застрахователната индустрия казаха, че покритието за военен риск за пристанищата на Украйна, които бяха част от зърнената сделка, е спряно. В понеделник трима източника потвърдиха, че някои застрахователи дори преразглеждат възможността дали въобще да продължат със застраховането на дунавските пристанища.

„Премиите за тези, които все още котират, ще се повишат“, споделя източник.

Пристанищният град Измаил се намира от другата страна на река Дунав от територията на Румъния, страна, която е член на Европейския съюз и НАТО.