Традиционният за Кюстендил Празник на черешата тази година ще започне на 25 юни. Честването ще продължи три дни, а празничната програма е наситена със събития, съобщи кметът на общината Петър Паунов.

Температури под нормата: Ще има условия за мани и гниене

Откриването ще бъде с концерт на танцуващия и рапиращ виртуозен цигулар Свет Радославов и певицата Дара. Почетната гражданка на Кюстендил Олга Борисова също ще изнесе свой концерт при обявяването на резултатите от надпреварата в различните черешови категории. В програмата са заложени още концерти и една театрална постановка.

Празникът ще се състои за 14-а поредна година, като сотново ще бъдат отличени най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. 

Изложението започва да се провежда още през далечната 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и Кюстендил получава званието “Майка на българското овощарство”. Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас. Акцент на празника е изложбата базар на череши и черешови произведения. 

Ежегодно участие на празника вземат местни земеделски производители, а търговци и занаятчии от цялата страна представят своите произведения. Базарът е съпроводен с културни събития и открити сцени.