Десетки трактори блокираха във вторник отново улиците в Брюксел близо до централата на Европейската комисия, където министрите на земеделието от ЕС обсъждат кризата в сектора, която доведе до месеци на протести в общността. 

Ако вносът спре: За колко време ще ни стигнат българските плодове, мляко и месо?

 

Това е третата демонстрация на гневни земеделски стопани в белгийската столица от началото на годината след два големи протеста през февруари. 

Повече от 150 трактора пристигнаха сутринта близо до Европейския квартал по инициатива на белгийската федерация Fugea, Федерацията на младите фермери, Валонската федерация за селското стопанство и други фермерски организации. Машините са от четирите краища на страната, като се очаква общият им брой да е около 300, съобщават от lavenir.net. 

Демонстрантите осъждат недостатъчните европейски предложения, особено по отношение на споразуменията за свободна търговия и получаване на по-добри доходи от производителите на земеделски продукти. 

Фойерверки бяха запалени близо до сградата на Европейската комисия, на пътя е изхвърлено и сено. Полицията присъства масово, за да не допуска преминаването на трактори към комплекса със сградите на европейските институции. 

Промените

Представителите на 27-те страни членки на ЕС приеха смекчаването на някои екологични условия на Общата селскостопанска политика (ОСП), предложено от Европейската комисия в средата на март в отговор на протестите на фермерите.

  • Комисия по земеделие в Европарламента избра спешна процедура, за да може тези мерки да се гласуват по време на пленарното заседание в края на април. Влизането в сила се очаква преди края на пролетта.
  • Една от основните планирани промени позволява на държавите-членки да предоставят временни и целенасочени дерогации от определени условия на ОСП в случай на непредвидени климатични събития.
  • Други дерогации се отнасят до почвената покривка по време на чувствителните периоди, държавите-членки ще имат по-голяма гъвкавост да решават кои почви да защитават и през кой сезон, в зависимост от националните и регионалните особености.
  • Сеитбообращението ще остане основната практика, но държавите-членки могат да използват диверсификацията на културите като алтернатива. Тази практика е по-малко взискателна към фермерите, особено в райони, предразположени към суша или обилни валежи.
  • Освен това от фермерите ще се изисква само да поддържат на доброволна основа съществуващите елементи на ландшафта и ще бъдат насърчавани да поддържат угар или да създават нови ландшафтни елементи.
  • Предвижда се също така освобождаване на малки стопанства с площ под 10 хектара от контрол и санкции, свързани със спазването на изискванията за кръстосано спазване по ОСП.